Vice is onder vuur komen te liggen door berichten die naar buiten zijn gekomen over de cultuur van seksueel misbruik binnen het bedrijf. Er is zeker zes keer een schikking getroffen om seksueel wangedrag stil te houden.

The New York Times heeft zaterdag een artikel gepubliceerd naar aanleiding van uitgebreid onderzoek door de krant onder (voormalig) werknemers van Vice

Het mediabedrijf zou zes schikkingen hebben getroffen met vrouwelijke medewerkers nadat zij een klacht in hadden gediend over seksueel ongepast gedrag. Zo zou een vrouwelijke medewerker zijn ontslagen nadat zij een seksuele relatie met haar baas had geweigerd. 

Onderzoek

De New York Times is lang bezig geweest met het onderzoek en heeft met tientallen (oud-)medewerkers van Vice gesproken. Daarnaast zijn er veel juridische documenten die met de schikkingen te maken hebben bestudeerd. Naarmate het onderzoek van de krant vorderde, meldden zich steeds meer mensen om hun verhaal te doen.

Tientallen mensen hebben verklaard dat ze het slachtoffer zijn geweest van seksueel ontoelaatbaar gedrag of dat ze het hebben zien gebeuren bij collega's. Uit angst voor vergelding durven veel mensen niet met naam genoemd te worden. 

Eén van de mensen die wordt beschuldigd is de huidige directeur van het medium Andrew Creighton. De cultuur van seksueel misbruik en vrouwonvriendelijk gedrag zou door het hele bedrijf lopen en beginnen bij de top. 

Reactie Vice

Vice heeft ondertussen gereageerd met een verklaring van de oprichters Shane Smith en Suroosh Alvi. Zij zeggen de situatie ernstig te betreuren en ze zeggen er alles aan te doen om van Vice een bedrijf te maken waar iedereen zich thuisvoelt en dit gedrag niet voorkomt.

Ondertussen heeft het bedrijf maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen. 

In november werd het toenmalig hoofd van de documentaire-afdeling van Vice, Jason Mojica, nog geschorst wegens seksuele intimidatie. Dat volgde op een onderzoek van The Daily Beast