Het Amerikaanse congreslid Trent Franks heeft aangekondigd dat hij zal terugtreden. De Republikeinse afgevaardigde uit de staat Arizona stapt op na klachten van twee medewerkers over grensoverschrijdend gedrag.

Franks, die sinds 2003 lid van het Huis van Afgevaardigden is, verklaarde dat de ethische commissie van het Huis een onderzoek is begonnen naar aanleiding van de klachten van medewerkers aan wie hij zou hebben gevraagd of zij draagmoeder wilden zijn. De 60-jarige afgevaardigde ontkende donderdag dat hij de vrouwen fysiek geïntimideerd zou hebben. Hij zal eind januari terugtreden.

De Republikein is de derde Amerikaanse politicus in een week tijd die opstapt na beschuldigingen van seksuele intimidaties. Eerder donderdag stapte de Democratische senator Al Franken op. Dinsdag trad de 88-jarige Democraat John Conyers af als lid van het Huis van Afgevaardigden.

Schadevergoeding

De ethische commissie van het Huis maakte donderdagavond (Amerikaanse tijd) bekend ook afgevaardigde Blake Farenthold te onderzoeken wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie, discriminatie en vergelding door een oud-medewerkster.

De Republikein uit Texas zou volgens bronnen van Politico bovendien 84.000 dollar (71.404 euro) aan belastinggeld hebben gebruikt om een rechtszaak die door de vrouw was aangespannen te schikken. Ook dat wordt onderzocht, aldus de commissie.