De Metropolitan Opera in New York heeft dirigent James Levine (74) geschorst na nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres.

Zaterdag werd bekend dat de wereldberoemde operadirigent jarenlang een minderjarige jongen zou hebben misbruikt. Zondag onthulde The New York Times dat er nog eens twee mannen Levine beschuldigen van misbruik.

De nieuwe beschuldigingen aan het adres van Levine gaan terug tot de jaren zestig van de vorige eeuw, aldus de Amerikaanse krant. Zaterdag werd al bekend dat de dirigent tussen 1985 en 1993 een in de eerste jaren nog minderjarige jongen zou hebben misbruikt. 

Zwijggeld

De Metropolitan Opera heeft een advocatenkantoor ingeschakeld om onderzoek te doen naar Levine. Net als filmproducent Harvey Weinstein zou Levine aan in ieder geval een van de slachtoffers zwijggeld hebben betaald. Dat bedrag zou zijn opgelopen tot meer dan vijftigduizend dollar (ruim veertigduizend euro)

De maestro was veertig jaar verbonden aan de Metropolitan Opera, waarin hij 2500 voorstellingen dirigeerde. In 2016 stopte Levine wegens gezondheidsredenen als dirigent.