Gijs van Dam heeft middels zijn advocaat een klacht ingediend over De Wereld Draait Door. De televisiemaker eist excuses nadat Matthijs van Nieuwkerk hem een "smeerlap" noemde na beschuldigingen van seksueel misbruik.

In zijn column in Trouw schreef Jelle Brandt Corstius over een incident aan het begin van zijn televisiecarrière waarbij hij werd gedrogeerd en seksueel misbruikt.

De schrijver noemde in zijn column geen naam, maar enkele dagen later trad Van Dam naar buiten bij Pauw als de man over wie Corstius schreef. Hij zei het incident anders te hebben ervaren en niet het gevoel te hebben gehad dat er sprake was van misbruik.

In een uitzending van De Wereld Draait Door, waar Brandt Corstius aan tafel zat, noemde Van Nieuwkerk de toen nog anonieme beschuldigde een "smeerlap". 

Klacht

BNNVARA spreekt in een reactie tegen dat Van Nieuwkerk de van seksueel misbruik beschuldigde tv-producent Gijs van Dam ''een smeerlap'' heeft genoemd in De Wereld Draait Door. Volgens de omroep citeerde de presentator een door Jelle Brandt Corstius gebruikte term in het artikel dat hij in Trouw had geschreven.

De omroep bevestigt dat de advocaten van Van Dam een klacht hebben ingediend tegen DWDD. BNNVARA zegt ervan overtuigd te zijn dat de makers binnen de context van het programma zorgvuldig hebben gehandeld.

"Wij zijn ervan overtuigd dat de makers binnen de context van het programma, waar het gesprek van de dag gevoerd wordt, zorgvuldig hebben gehandeld. Wij zullen dit vanzelfsprekend onderbouwd aan de raadslieden van Gijs van Dam laten weten", aldus een woordvoerder van Van Nieuwkerk in een reactie daarop.

RTL Nederland

Naast de omroep heeft de advocaat van Van Dam maandagochtend meer partijen aangeschreven, waaronder RTL Nederland en tv-producent FremantleMedia Netherlands, destijds de makers van het tv-programma Villa BvD, van Frits Barend en Henk van Dorp.

Een woordvoerder van FremantleMedia Netherlands bevestigt een brief te hebben ontvangen over de kwestie. ''Wij zullen hier geen verdere mededelingen over doen", aldus de woordvoerder.

RTL Nederland laat weten de brief te hebben gekregen. ''We hebben de brief ter kennisneming ontvangen. We kiezen ervoor om deze intern te bespreken. We zullen hier verder geen mededelingen over doen'', reageert de woordvoerder van RTL.

Van Dam heeft aangifte gedaan tegen Brandt Corstius van smaad en laster. Brandt Corstius heeft in navolging daarvan aangifte gedaan van verkrachting.

Van Dam over avond van vermeende verkrachting Brandt Corstius
130
Van Dam over avond van vermeende verkrachting Brandt Corstius