
Advies: om onpartijdig te blijven, mogen leden cultuursector niet in Mores-bestuur
De onafhankelijkheid van het meldpunt staat ter discussie sinds NOS Sport-presentator Tom Egbers openlijk is beschuldigd van ongewenst gedrag. Zijn echtgenote Janke Dekker was namelijk voorzitter van Mores.
De grote toename van het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag vraagt volgens Hamer om een nieuwe organisatiestructuur en verdere professionalisering. Ze vindt het belangrijk dat het nieuwe bestuur bestaat uit mensen die niet uit de cultuursector komen.
De regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld erkent dat zorgen over belangenverstrengeling ervoor kunnen zorgen dat mensen zich niet meer melden bij Mores. Het nieuwe bestuur zou daarom moeten bestaan uit deskundigen op het gebied van bestuur en organisatie en verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag.
Aangezien Mores door de cultuursector is opgericht, snapt Hamers wel dat de oude bestuursleden banden met de sector hebben. Omdat kennis uit deze branche wel van belang is voor de werkzaamheden van het meldpunt, adviseert Hamer een raad van advies aan te stellen.
Daarnaast raadt ze Mores aan op korte termijn een nieuw logo te nemen, omdat het huidige beeldmerk te veel aan dat van de NOS doet denken.
Hamer geeft als regeringscommissaris advies over het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. Haar aanbevelingen zijn gericht aan staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media).
Bestuur is 'zelf onderwerp van gesprek'
Eind maart werd duidelijk dat het bestuur van Mores zou aftreden, omdat het "zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt is aangetast". Een onafhankelijke externe adviseur gaat een nieuw bestuur vormen. Dit is in goed overleg met alle betrokken partijen besloten.
Het meldpunt werd onderwerp van gesprek, nadat een voormalige affaire tussen presentator Egbers en een jongere collega aan het licht was gekomen. De Volkskrant had erover geschreven. Egbers' echtgenote en toenmalig Mores-voorzitter Dekker wist van deze affaire, maar zei dat haar man geen grensoverschrijdend gedrag had vertoond.
Daarmee ging ze in tegen de getuigenissen van diverse bronnen van de Volkskrant. Dat Dekker daar openlijk aan twijfelde, deed de wenkbrauwen fronsen. Want een steunpunt als Mores moet in zo'n situatie juist onpartijdig zijn. Kort daarna trad Dekker af en niet veel later deed het bestuur dat ook. Diverse personen lieten na de publicatie van het Volkskrant-artikel weten dat ze het meldpunt wantrouwen.
Staatssecretaris is 'blij met concreet advies'
Kort voor het vertrek van het bestuur vroeg staatssecretaris Uslu de regeringsfunctionaris om een advies over de organisatie. De bewindsvrouw benadrukte dat mensen zich op een veilige manier bij Mores moeten kunnen melden.
Met dit advies wordt dit weer mogelijk, stelt Hamer. Uslu laat in een reactie weten "blij te zijn met het concrete advies". Ze zal zich over de conclusies buigen en laten weten of het meldpunt het advies inderdaad moet opvolgen.
De staatssecretaris doet dit in overleg met Mirjam Decoz, de externe adviseur van Mores. De veranderingen zouden dan per 2024 moeten ingaan. Decoz is expert op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting en zal ten minste drie nieuwe bestuursleden zoeken. Deze formatie heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid en werkzaamheden van Mores als meldpunt.
Mores opgericht na opkomst MeToo-beweging
Als je in de culturele of creatieve sector werkt en met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt, kun je terecht bij Mores. Het meldpunt is in juni 2018 opgericht, een klein jaar na de opkomst van de MeToo-beweging.
Door nieuws over grensoverschrijdend gedrag binnen en buiten Nederland kwam er veel aandacht voor (seksueel) geweld en intimidatie in de creatieve sector.
Veel medewerkers in de sector hebben ervaring met grensoverschrijdend gedrag, zo bleek uit onderzoeken. Zo heeft 60 procent van de ruim vijfhonderd respondenten in een onderzoek van de Kunstenbond weleens met intimidatie te maken gehad.
Maar veel mensen wisten niet waar ze terechtkonden met hun ervaringen. Daarvoor is Mores opgericht.
NUjij: Uitgelichte reacties