
Kranten drukten tijdens Koude Oorlog pasklare stukken van geheime dienst af
De stukken werden geplaatst bij de meer conservatieve kant van het Nederlandse medialandschap. Zo was het Algemeen Handelsblad, een voorloper van NRC, bereid zulke stukken van de BVD te plaatsen. Ook Haagse Post en Rotterdamsch Nieuwsblad drukten de kant-en-klare stukken af.
Verder zat de geheime dienst tijdens de Koude Oorlog boven op de pers. De BVD hield volgens NRC onder meer journalisten van Vrij Nederland, De Telegraaf en de Groene Amsterdammer in de gaten. De meeste aandacht ging uit naar het communistische dagblad De Waarheid. Journalisten hiervan werden gevolgd en afgeluisterd. De vergaarde informatie werd gedeeld met buitenlandse inlichtingendiensten als de CIA.
Hiermee probeerde de geheime dienst zoveel mogelijk te weten te komen over zaken die een bedreiging zouden kunnen vormen voor de Nederlandse staat.
"De dossiers moeten worden gezien in de context van die periode. Dit was een gebruikelijke manier van werken van westerse diensten in de Koude Oorlog", zegt een woordvoerder van de AIVD (de huidige BVD) tegen NRC.