
Media willen bemiddeling over ontvangen van meldingen hulpdiensten
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben vrijdag gesproken met het ministerie. Yesilgöz had aangekondigd dat de persalarmeringen vanaf komende zaterdag zouden stoppen. Dat systeem informeert journalisten over incidenten, zoals verkeersongevallen, branden en explosies.
Yesilgöz nam haar besluit op advies van de landsadvocaat. Die vindt dat het melden van ambulanceritten in strijd is met het medisch beroepsgeheim, waar medewerkers van ambulances zich aan moeten houden. Ook het melden van de inzet van politie zou de privacy kunnen schenden.
De mediasector dreigde naar de rechter te stappen. Yesilgöz kondigde donderdag aan dat meldingen over de brandweer voorlopig blijven komen. Meldingen over de inzet van ambulances vervallen.
De media hebben er bezwaar tegen dat er ook geen automatische alarmering komt als de eerste melding binnenkomt via een ambulancemedewerker in de meldkamer, en daarna ook politie of brandweer wordt ingezet.
"Denk bijvoorbeeld aan een treinongeluk, een schietincident of een overval", laat de NVJ weten. Mogelijk geeft de politie zulke meldingen zelf door, als dat nodig is voor openbare orde of veiligheid. Maar daar is geen zekerheid over.
Voor de lange termijn werken het ministerie, de hulpdiensten en de media aan een alternatief. Een gesloten systeem zou geaccrediteerde journalisten op de hoogte moeten brengen van meldingen vanuit de politie, brandweer en veiligheidsregio's.