
Intimidatie en discriminatie bij NOS Sport, hoofdredactie treedt op termijn terug
De vierkoppige hoofdredactie treedt niet per direct terug, omdat "de continuïteit van de sportverslaggeving gegarandeerd moet blijven", staat in een verklaring van de NOS.
NOS-directeur Gerard Timmer biedt zijn excuses aan. "Deze ervaringen leren ons dat we het in de toekomst beter moeten doen."
Timmer zei tijdens een bijeenkomst op de redactie dat de hoofdredactie "gefaseerd" zal aftreden. De directie wil over twee tot drie maanden met een plan komen.
Inventarisatie na meerdere meldingen
De NOS begon het onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag op de sportredactie in december na meldingen van meerdere medewerkers. Daarop kwamen bijna honderd klachten.
Eerder had de NOS naar aanleiding van ongewenst gedrag bij het programma De Wereld Draait Door medewerkers opgeroepen misstanden te melden. Het zou bij NOS Sport om zowel vroegere als recente voorvallen op de sportredactie gaan.
Zo zou er op de werkvloer porno gekeken worden en zouden een presentator en een eindredacteur ongewenst gedrag hebben vertoond. Zij werken beiden nog op de sportredactie.
Twee externe vertrouwenspersonen gingen de misstanden inventariseren. De hoofdredactie, bestaande uit Maarten Nooter, Pim Marks, Selma Schuurman en Ewoud van Winsen, liet in december in een mail aan medewerkers weten "te zijn geschrokken van de hoeveelheid meldingen, de inhoud en de impact".
Uit het NOS Journaal van woensdag 18.00 uur blijkt dat de nieuwsredactie zelf na navraag nog niet weet wat er precies is gebeurd bij NOS Sport. Timmer laat aan het AD weten dat er in ieder geval geen indicatie is dat de meldingen onder het strafrecht vallen.
De omroep meldt in het NOS journaal dat er een onderzoek moet komen als de melders er zelf om vragen. Als de leiding vindt dat de meldingen ernstig genoeg zijn, kan ze uit zichzelf besluiten een onderzoek te starten. Op dit moment wil de leiding nog geen besluit nemen.
NOS neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken
De NOS liet na het onderzoek van de vertrouwenspersonen weten extra stappen te nemen om grensoverschrijdend gedrag vroegtijdig te signaleren en tegen te gaan. Uit de inventarisatie blijkt dat medewerkers niet altijd het gevoel hadden dat er na signalen werd opgetreden.
Verder begint de NOS met het trainen van leidinggevenden om ongewenst gedrag eerder te signaleren en in te grijpen. Daarnaast gaat de directie met de betrokkenen in gesprek om te horen wat er op korte termijn beter kan. Medewerkers die daar behoefte aan hebben kunnen professionele begeleiding krijgen.
De Volkskrant doet eigen onderzoek naar werksfeer bij sportredactie
De Volkskrant publiceert binnenkort een eigen onderzoek naar de werksfeer bij de sportredactie van de NOS. De krant sprak met meer dan dertig (oud-)medewerkers over grensoverschrijdend gedrag.
Meerdere medewerkers zouden contact met de krant hebben gezocht, omdat zij intern "al tijden tegen dichte deuren aanliepen en meldingen van wangedrag zouden blijven liggen".
NUjij: Uitgelichte reacties