
Reclamewaakhond begint onderzoek naar klachten over antitransgenderspotje
In het spotje, dat de afgelopen week op NPO Radio 1 te horen was, strijdt een moeder tegen de nieuwe Transgenderwet.
"Mijn dochter kan zich registreren als man, onze zoon als vrouw. Dit kan zelfs onder de zestien jaar", zegt de vrouw. "Geslacht is toch geen keuze?" Zij roept de Tweede Kamer op de wet tegen te houden.
Op sociale media krijgen de spotjes veel kritiek. "Hoever gaat de STER?", vraagt schrijver Ted van Lieshout zich af. "Wat is het volgende? Reclame tegen homo's?"
STER twijfelde lang over het spotje
De Stichting Ether Reclame (STER) heeft heel lang nagedacht over het toestaan van de reclame, laat Frank Volmer weten. Volmer is directeur van de STER, de organisatie die de reclamezendtijd op de publieke zenders verkoopt.
"Wij wilden dat op de website Gendertwijfels duidelijk zichtbaar zou zijn wie de opdrachtgever was", zegt Volmer. Volgens hem heeft de Stichting GezinsPlatform Nederland aan deze eis voldaan. "Daarnaast maken wij een inschatting of een reclame voldoet aan het criterium 'goede smaak'."
De twijfel van de STER zat volgens Volmer in de "verontwaardigde toon" van de vrouw in het spotje. "Je mag conservatief of liberaal denken en dat standpunt mag worden uitgedragen. Maar door de spottende toon klinkt het alsof transgender personen allemaal gek zijn."
Ook NPO ontving klachten over antitransgenderspotje
Behalve de STER en de RCC ontving ook de NPO tientallen klachten. Sommige klagers meldden zich bij de redacties van de programma's die voor of na het spotje werden uitgezonden.
Om hoeveel klachten het hier precies gaat, is niet bekend. De NPO laat de klagers weten dat zij zich moeten melden bij de RCC en de STER.
De directeur van de STER had eerder deze week nog contact met een moeder die klaagde, omdat zij het een heel kwetsend spotje vond voor haar kind dat in transitie is. "Er is een minderheid in Nederland die zo over transgender personen denkt", stelt hij. "Met zo'n spotje kan je een kind ook weerbaar maken tegen dit soort tegenkrachten."
Eerdere Gendertwijfel-campagne leidde ook al tot klachtenregen
In het najaar leidde een campagne van Gendertwijfel in bus- en tramhaltes ook tot een groot aantal klachten. Mensen noemden de reclame-uitingen oneerlijk en misleidend en vonden dat transgender personen op een onnodig kwetsende manier werden neergezet.
De RCC wees de klachten af vanwege de "ruime vrijheid van meningsuiting voor het verspreiden van politieke denkbeelden". "De grenzen die gelden voor het verspreiden van politieke denkbeelden zijn hier niet overschreden."
"Dat er verschillende opvattingen zijn over het wetsvoorstel, maakt niet dat adverteerder hier op een verboden manier zijn standpunten heeft geuit." Inhoudelijk gingen de posters niet over de schreef, vond de waakhond.
NUjij: Uitgelichte reacties