
NPO wil Ongehoord Nederland derde financiële sanctie opleggen
De ombudsman oordeelde dat Ongehoord Nieuws de code, waaraan alle omroepen zich moeten houden, in 22 van de 23 uitzendingen heeft geschonden. Zo was er volgens de ombudsman in veel uitzendingen sprake van "het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie". Dat gebeurde zowel door de presentatoren, die foutieve informatie inbrachten, als door het niet voldoende ondervragen van gasten in het programma.
De NPO legde de eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro in juli en december op. De eerste sanctie volgde ook na een rapport van de ombudsman. Die stelde toen naar aanleiding van klachten dat ON! in zijn programma's aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid.
De tweede boete volgde omdat de omroep van Arnold Karskens volgens de NPO niet voldoende bereid was om samen te werken binnen het omroepbestel.
Volg dit onderwerp
Tweede sanctie nog niet officieel, hoogte van derde sanctie volgt
De tweede sanctie voor ON! is nog niet officieel. De omroep is ertegen in beroep gegaan. Een adviescommissie moet zich nu over het besluit buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.
ON! maakte ook bezwaar tegen de eerste boete, maar kreeg geen gelijk. Wel werd de sanctie verlaagd van 93.000 naar 84.000 euro.
De NPO kan bij herhaalde overtredingen een verzoek doen aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Tot nu toe heeft de NPO dat nog niet gedaan.
In een eerste verklaring noemt ON! de derde financiële sanctie van de NPO "onrechtvaardig", "ondemocratisch" en "niet constructief". Het voorlopige besluit laat volgens de omroep zien dat de NPO vastberaden is ON! van de buis te halen. ON! stelt bovendien dat "het NPO-bestuur zich vooral door emoties laat leiden" omdat de tweede en de voorgenomen derde sanctie elkaar inhoudelijk overlappen.
ON! heeft nog twee weken de tijd om officieel te reageren op het voornemen van de NPO om een derde sanctie op te leggen. Pas daarna zal worden besloten of die boete daadwerkelijk wordt opgelegd en wat de hoogte daarvan is. Als dat is gebeurd, buigt de raad van bestuur van de NPO zich over een mogelijke stap naar Uslu.
NUjij: Uitgelichte reacties