
Quest-hoofdredacteur vertrekt na ophef onwetenschappelijke uitspraken
Kuyper blijft wel werkzaam bij Hearst, maar wordt ingezet op andere projecten. "Hoewel we haar graag onze gezamenlijke plannen voor het merk zagen uitvoeren, respecteren we haar besluit", schrijft de uitgever.
De hoofdredacteur kwam in opspraak nadat de Volkskrant en journalistenvakblad Villamedia, beide met (voormalige) werknemers van het blad spraken, die meldden dat ze op zowel sociale media als de redactie onwetenschappelijke theorieën verspreidt.
'Niet-wetenschappelijke' uitspraken van Kuyper
Redacteuren van Quest ontdekten het Instagram-account The energy feed toen Kuyper werd genoemd als mogelijke nieuwe hoofdredacteur. Op dit inmiddels afgeschermde account worden niet-wetenschappelijk onderbouwde theorieën over onder meer de werking van het menselijk lichaam gedeeld.
De (voormalige) werknemers van Quest maakten zich zorgen over hoe de denkbeelden van de nieuwe hoofdredacteur botsen met de waarden van een wetenschappelijk tijdschrift. Uitgever Hearst veegde deze zorgen destijds van tafel en nam Kuyper alsnog aan.
"Wij hanteren een beleid van diversiteit en inclusiviteit. Wat ons betreft vallen de door jullie genoemde voorbeelden van niet-wetenschappelijke uitingen door Lyn op haar socialemedia-account in deze categorie", schreef Hearst-CEO Marscha Krouwel in een e-mail, eind vorig jaar gepubliceerd door GeenStijl, naar werknemers.
Tegelijkertijd kreeg Quest te maken met verliezen en werd een aanzienlijk deel van de redacteuren ontslagen. Het contract van Kuyper werd wel verlengd.
De (voormalige) redacteuren van Quest delen hun verhaal anoniem, omdat ze bij hun vertrek een non-disclosere agreement moesten tekenen. Daarin beloven ze zich "niet negatief uit te laten over Quest of uitgever Hearst". Als er niet werd getekend, zouden ze geen ontslagvergoeding ontvangen.