
Quest-hoofdredacteur onder vuur vanwege onwetenschappelijke uitspraken
Redacteuren van Quest ontdekten het Instagram-account the energy feed toen Kuyper werd genoemd als mogelijke nieuwe hoofdredacteur. Op dit inmiddels afgeschermde account worden niet-wetenschappelijk onderbouwde theorieën over onder meer de werking van het menselijk lichaam gedeeld.
De (voormalige) werknemers van Quest maakten zich zorgen over hoe de denkbeelden van de nieuwe hoofdredacteur botsen met de waarden van een wetenschappelijk tijdschrift. Uitgever Hearst veegde deze zorgen destijds van tafel en nam Kuyper alsnog aan.
"Wij hanteren een beleid van diversiteit en inclusiviteit. Wat ons betreft vallen de door jullie genoemde voorbeelden van niet-wetenschappelijke uitingen door Lyn op haar socialemedia-account in deze categorie", schreef Hearst-CEO Marscha Krouwel in een e-mail, eind vorig jaar gepubliceerd door GeenStijl, naar werknemers.
Tegelijkertijd kreeg Quest te maken met verliezen en werd een aanzienlijk deel van de redacteuren ontslagen. Het contract van Kuyper werd wel verlengd.
'Ik kan geen corona krijgen, want ik heb koud gedoucht'
Nu klappen mensen die met Kuyper gewerkt hebben uit de school tegenover Villamedia over haar gedrag op de werkvloer. Zo zou een collega haar hebben verteld over iemand die was overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Kuyper zou hebben gereageerd dat die persoon wel iets anders onder de leden gehad moet hebben, omdat je van corona niet doodgaat.
Ook zou ze erop zijn gewezen dat ze had geknuffeld met een medewerker die positief was getest op het coronavirus. "Dat maakt niet uit. Ik kan geen corona krijgen, want ik heb vanmorgen koud gedoucht", zou ze hebben gereageerd. Ook zou ze tegen werknemers met griep of een burn-out hebben gezegd dat ze "doen aan griep en een burn-out". Daarmee insinueerde ze dat de werknemers ervoor kozen ziek te zijn en niet te kunnen werken.
Op haar Instagram-pagina was onder meer een theorie te vinden dat rijst minder snel bederft als je er lief tegen praat. Daarnaast werden er verschillende complottheorieën uit een Telegram-groep in haar Instagram-stories gedeeld.
De (voormalige) redacteuren van Quest delen hun verhaal anoniem, omdat ze bij hun vertrek een non-disclosure agreement moesten tekenen. Daarin beloven ze zich "niet negatief uit te laten over Quest of uitgever Hearst". Als er niet werd getekend, zouden ze geen ontslagvergoeding ontvangen.
Hearst en de hoofdredactie van Quest hebben aan Villamedia en de Volkskrant laten weten voorlopig niet op de uitspraken van de werknemers te willen reageren.
NUjij: Uitgelichte reacties