
NPO-werknemers riskeren hoge boete als zij geheimhoudingsplicht schenden
In de arbeidsovereenkomst van de NPO staat dat de boete per overtreding 5.000 euro is plus "een boete van 1.000 euro per dag dat de overtreding voortduurt". Dit blijkt uit een contract dat de Volkskrant in handen heeft.
In gesprek met de krant laat Jens van den Brink, mediajurist bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, weten dat een dergelijke bepaling uitzonderlijk is. "Het is überhaupt opmerkelijk dat er een boete staat op een geheimhoudingsbeding. En dan staat er ook nog eens geen maximum op die boete."
Van den Brink noemt de bepaling ook zeer ruim. "Werknemers mogen ergens niet over praten als ze 'redelijkerwijs' kunnen vermoeden dat de werkgever er bezwaar tegen heeft. Maar wat houdt dat precies in?"
De huidige raad van bestuur (rvb) van de NPO vindt het boetebeding onwenselijk en is van plan de arbeidsovereenkomsten op korte termijn aan te passen, zo laat de rvb aan de Volkskrant weten.
Geheimhoudingsplicht kan klokkenluiders afschrikken
De geheimhoudingsplicht ligt nu extra gevoelig, omdat er een onderzoek loopt naar grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). "Bij meldingen van grensoverschrijdend gedrag houdt de bepaling waarschijnlijk geen stand in de rechtszaal", zegt mediajurist Van den Brink. "Maar dat weet je nooit zeker. Dit kan een chilling effect hebben op mogelijke klokkenluiders."
De NPO laat aan NU.nl weten dat "NPO'ers vanzelfsprekend vrijuit kunnen spreken met de commissie-Van Rijn of andere vertrouwenspersonen. Dat wordt ook expliciet gemaakt door een convenant dat samen met de omroepen aan de commissie-Van Rijn wordt toegezonden."
De commissie-Van Rijn doet, onder leiding van oud-minister Martin van Rijn, onderzoek naar misstanden en de werkcultuur bij de NPO. Het onderzoek volgt op berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag van DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. De commissie richt zich op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat met die signalen is gebeurd.
Clausule toegevoegd vanwege doorstroming personeel
De geheimhoudingsclausule is volgens de NPO in 2017 aan de contracten toegevoegd vanwege "het veelvuldig doorstromen van medewerkers van de NPO naar andere organisaties binnen de mediasector".
Shula Rijxman, die tussen 2016 en 2021 bestuursvoorzitter van de NPO was, hamerde op het belang van geheimhouding, zeggen drie bronnen die onder haar hebben gewerkt. Rijxman gaat niet in op vragen daarover van de Volkskrant.
NUjij: Uitgelichte reacties