
BBC-journalist opgepakt bij protesten in China tegen coronabeleid
"De BBC is uiterst bezorgd over de behandeling van onze journalist Ed Lawrence, die werd gearresteerd en geboeid toen hij verslag deed van de protesten in Shanghai", schrijft de BBC in een verklaring.
Op beelden is te zien hoe Lawrence door een viertal politieagenten tegen de grond wordt gewerkt en in de boeien wordt geslagen. In een andere video loopt hij in handboeien voorbij en roept: "Bel onmiddellijk het consulaat!"
Volgens de BBC hebben de Chinese autoriteiten geen officiële verklaring voor de arrestatie gegeven. Ook hebben ze geen excuses aangeboden. Bij de vrijlating van Lawrence werd gezegd dat hij voor zijn eigen bestwil was gearresteerd. Volgens de autoriteiten bestond het risico dat de journalist een coronabesmetting kon oplopen in de menigte. De Britse omroep vindt dat geen geloofwaardig excuus voor hoe Lawrence werd behandeld.

Beelden tonen arrestatie van BBC-journalist bij protesten in China
Zeldzame protesten in meerdere Chinese steden
In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat opgegaan in een zeldzame protestgolf. Onder meer in Shanghai, Peking en Wuhan protesteerden mensen tegen het coronabeleid en riepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping. Volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.
De demonstraties zijn ontstaan na een flatbrand in Ürümqi, een stad in de provincie Xinjiang. Daarbij vielen donderdag tien doden. Volgens de demonstranten konden de slachtoffers niet vluchten. Vanwege de strenge lockdown zouden de deuren van het gebouw zijn vergrendeld en rondom het gebouw zouden hekken hebben gestaan. Sommige slachtoffers zouden hun woning niet direct durven te verlaten uit angst de coronaregels te overtreden.
De autoriteiten in Ürümqi ontkennen dat de coronamaatregelen mensen hebben gehinderd bij het verlaten van het gebouw. Zij zeggen dat de bewoners ten tijde van de brand gewoon naar beneden konden.