
Fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network is van de baan
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde tussentijds al dat een fusie nadelige gevolgen kan hebben voor adverteerders, producenten van televisieprogramma's, distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk de kijker. Bij dat standpunt blijft de ACM nu.
De bedrijven kregen eerder nog de kans om een aangepast plan in te leveren. De concurrentiewaakhond heeft daarna verder onderzocht of de positie van het gefuseerde bedrijf op de reclamemarkt niet te sterk zou worden. Bij dit onderzoek werden ook adverteerders en distributeurs betrokken.
De ACM treft nu voorbereidingen voor het officiële besluit om geen vergunning te verlenen voor de overname. Dat is over enkele weken afgerond.
Fusie Talpa Network en RTL Nederland
- RTL Nederland en Talpa Network kondigden in juni 2021 aan te willen samengaan. Als Talpa en RTL niet fuseren, verliezen ze het van Amerikaanse en Chinese techreuzen, zei Talpa-baas John de Mol toen.
- RTL Nederland is eigenaar van onder meer RTL 4, 5, 7, 8 en Z en streamingdienst Videoland. Talpa Network heeft SBS6, Net5, Veronica, het platform KIJK en de radiozenders Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica in handen.
- Na de aankondiging tekenden verschillende partijen bezwaar aan, zoals de adverteerdersbond en concurrent DPG Media, die zelf met RTL Nederland in gesprek was geweest.
'Fusie had nieuwe kansen geboden'
In een reactie schrijft Talpa dat het besluit al op 26 januari bij het bedrijf bekend was. Het concern van John de Mol reageert in een persbericht teleurgesteld. Talpa blijft ervan overtuigd dat de fusie "het beste antwoord is op de uitdagingen die voortvloeien uit de concurrentie van grote internationale spelers, zowel in de strijd om content als in de strijd om kijkers en adverteerders".
Ook RTL twijfelt er niet aan dat met de fusie nieuwe kansen gecreëerd hadden kunnen worden. In een persbericht benadrukt CEO Sven Sauvé dat het bedrijf er ook alleen goed voor staat.
Talpa schrijft nu dat de partijen zullen blijven kijken naar "alternatieve mogelijkheden om de internationale concurrentie het hoofd te blijven bieden".
Adverteerdersbond bvA liet vorig jaar weten bezwaar te maken tegen de fusie, omdat er een te dominante partij in het commerciële medialandschap zou ontstaan. "De prijsverhogingen die hiervan het gevolg kunnen zijn, zijn niet in het belang van onze achterban: de adverteerders in Nederland."
Adverteerders moeten voldoende keuzemogelijkheden hebben
"Bij ons is niet bekend op welke gronden de ACM het besluit heeft genomen en hoe zij het remedievoorstel dat partijen onlangs hebben ingediend hebben beoordeeld", zegt bvA-directeur Henriette van Swinderen tegen NU.nl.
"De ACM heeft bij het beoordelen van dit voorstel ook onze reactie gevraagd. Wij blijven bij het uitgangspunt over een prijsopdrijvend effect en dat adverteerders voldoende keuzemogelijkheden moeten kunnen behouden in onder andere doelgroepen en bereik."
Ook DGP Media maakte bezwaar tegen de fusie. Hoofd Communicatie Babet Verstappen laat aan NU.nl weten dat zij het besluit nog niet hebben kunnen inzien, maar ervan uitgaan dat de ACM een zorgvuldige afweging heeft gemaakt. Eerder was DPG Media geïnteresseerd in een overname van RTL Nederland. Verstappen zegt dat de interesse in de Nederlandse tv blijft. Maar momenteel is geen sprake van onderhandelingen.
NUjij: Uitgelichte reacties