Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

CNN annuleert interview met Iraanse president wegens eis om hoofddoek

CNN-journalist Christiane Amanpour heeft een interview met de Iraanse president Ebrahim Raisi laten varen. Raisi vroeg haar voor hun ontmoeting in New York een hoofddoek te dragen, schrijft de BBC vrijdag. Amanpour weigerde dit, waarna ze het interview afzegde.
Door onze entertainmentredactie

Een medewerker van Raisi zou erop hebben gestaan dat Amanpour haar haren zou bedekken. Dit zou een verzoek van de president zelf geweest zijn.

Amanpour heeft voor haar werk in Iran weleens een hoofddoek gedragen. Nu wilde ze dat niet doen, omdat ze in New York is. "Hier gelden geen wetten of tradities die gaan over hoofddoeken", schrijft ze op Twitter. Haar hele team stond achter haar besluit om het interview te annuleren.

Amanpour noemde het verzoek van de Iraanse president een "ongeëvenaarde en onverwachte voorwaarde". De journalist stond klaar om Raisi te interviewen toen ze de vraag kreeg.

Volgens de journalist maakte de medewerker van de president duidelijk dat het interview niet zou plaatsvinden als ze weigerde. Het ging volgens de medewerker om "een kwestie van respect".

Demonstraties in Iran na dood 22-jarige vrouw

Raisi zou de eis stellen wegens "de situatie in Iran", aldus de medewerker. In het land wordt al dagenlang gedemonstreerd vanwege de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De Iraanse vrouw werd gearresteerd omdat zij haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Bij haar arrestatie kwam ze om het leven.

Raisi is momenteel in de Verenigde Staten voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De Iraanse president werd vorig jaar verkozen. Hij voerde in augustus nieuwe regels in, waaronder het gebruik van bewakingscamera's om vrouwen zonder hoofddoek op te sporen en te beboeten.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

MediaCNNMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen