Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

KRO-NCRV-directeur wil Ongehoord Nederland per direct uit omroepbestel

KRO-NCRV-directeur Peter Kuipers wil dat Ongehoord Nederland per direct uit het omroepbestel wordt gezet. Een woordvoerder van de omroep bevestigt berichtgeving van NRC hierover.
Door onze entertainmentredactie

Kuipers zegt in een donderdag verschenen interview met de krant onder meer dat de omroep "journalistieke bagger" maakt. De omroepbaas doet de uitspraak naar aanleiding van het veelbesproken racisme-item uit de Ongehoord Nieuws-uitzending van vorige week.

"Wat nu nodig is, is waar het bij de entree van Ongehoord Nederland aan ontbrak: bestuurlijke moed, bij het ministerie en de leiding van de publieke omroep. We kunnen wel wachten tot er wéér een rapport komt, excuses en rectificaties eisen of met nóg een sanctie komen. Maar als we eerlijk zijn, dan weten we genoeg", zegt Kuipers.

KRO-NCRV is de eerste omroep die een dergelijke oproep doet. Samen met andere oproepen van de NPO, zoals BNNVARA en AVROTROS, sprak ze eerder wel al haar afkeur uit over het item van Ongehoord Nederland. In een gezamenlijke verklaring schreven ze onder meer dat in het filmpje "middels taal en beeld een valse, racistische boodschap wordt verkondigd" die ze gezamenlijk kwalificeren als "onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO".

Ongehoord Nieuws-uitzending leidde tot 1.700 klachten

In het betreffende item waren video's te zien waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen, zonder context of toelichting. De beelden werden getoond om een "op sociale media minder belicht aspect van racisme" te laten zien, legde presentatrice Raisa Blommestijn uit. Op de uitzending kwam veel kritiek. De ombudsman van de NPO liet weten dat er een recordaantal van bijna zeventienhonderd klachten is binnengekomen. Klagers vinden het item onder meer racistisch en discriminerend.

Het bestuur van Ongehoord Nederland liet weten dat het niemand wilde beledigen met het item. "Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan."


Lees meer over:

MediaNPOKRO-NCRVOngehoord Nederland

Aanbevolen artikelen