Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Podcastduo biedt Jaap van Dissel excuses aan voor valse corruptiebeschuldiging

Podcastmakers Yves Gijrath en Erik de Vlieger hebben hun bewering dat Jaap van Dissel in het geheim ruim 750.000 euro heeft ontvangen weer teruggenomen. Het RIVM eiste woensdag publiekelijke rectificatie van Gijrath en De Vlieger.
Door onze entertainmentredactie

Het duo beweerde in een aflevering van hun podcast dat de 7,5 ton afkomstig was van Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang. Ze suggereerden dat de RIVM-baas het geld heeft gekregen om ervoor te zorgen dat de samenleving langer gesloten zou blijven.

Het podcastduo dacht bewijs te hebben van die transactie. De Vlieger en Gijrath spraken over een bankafschrift waaruit zou blijken dat Van Dissel het geld van de stichting heeft ontvangen. Maar op dat vervalste bankafschrift staan veel fouten, zoals een tikfout en een niet-kloppende balans.

"Ik denk dat we op een ongelooflijke manier bezwendeld zijn", zei het duo donderdag in een nieuwe aflevering van hun dagelijkse podcast GIJRATH & DE VLIEGER. "Misschien zijn we niet zorgvuldig genoeg geweest. We hebben nagelaten om te toetsen bij Van Dissel zelf. Ik denk dat wij dit niet goed gedaan hebben. We moeten erkennen dat op basis van onze gegevens Jaap van Dissel zeker niet schuldig is aan corruptie. En we hebben een rotgevoel dat die suggestie gewekt is."

Gijrath overweegt de RIVM-wetenschapper een persoonlijke excuusbrief te schrijven.


Lees meer over:

MediaMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen