Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

LINDA.-hoofdredacteur snapt ophef borstenspecial: 'Geen invloed op wie ja zegt'

Hoofdredacteur Karin Swerink begrijpt de commotie rond de borstenspecial van de nieuwe LINDA. Ze vertelt woensdag in Spraakmakers op NPO Radio 1 dat de redactie "heel veel vrouwen met verschillende maten gevraagd heeft voor de covershoot, maar geen invloed heeft op wie ja zegt".
Door onze entertainmentredactie

"Als ik naar de cover kijk, dan snap ik wat men bedoelt", zegt Swerink over de ophef. "We hebben invloed op de vrouwen die we vragen, maar we hebben geen invloed op de vrouwen die wel of geen ja zeggen. Als iemand nee zegt, dan hebben we daar respect voor."

De hoofdredacteur vertelt in een verklaring aan NU.nl dat ze het jammer vindt dat de discussie op sociale media nu hierover gaat. "Terwijl wij de boodschap van deze editie zo belangrijk vinden. Normalisering van vrouwenborsten in plaats van seksualisering."

Negen bekende vrouwen staan met ontbloot bovenlijf op de omslag van het blad. Ze zijn allemaal slank. Dat leidde tot kritiek op sociale media.

Special zou niet divers genoeg zijn

Journalist Tatjana Almuli zei op Instagram dat de redactie van LINDA. heel makkelijk verschillende soorten vrouwen en borsten op de foto had kunnen zetten. Daarbij ging het haar niet alleen om de foto, maar ook om de verhalen die verteld hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld dat van een vrouw met een geamputeerde borst, iemand met heel grote borsten, of iemand met hangende borsten na borstvoeding.

Geraldine Kemper, een van de vrouwen in de borstenspecial, begrijpt deze kritiek. "Ik kan eigenlijk niets anders zeggen dan dat ze gelijk heeft." Ze was door de redactie van LINDA. gevraagd als een van de covermodellen en stond achter het idee daarvan: om de preutsheid in de samenleving rond borsten aan te kaarten. "Een thema dat alle vrouwen aangaat. Maar ik ben me ervan bewust dat als je alle vrouwen wil aanspreken, je er ook voor moet zorgen dat alle vrouwen zich in de cover kunnen vinden."

Op de speciale cover worden de borsten niet helemaal getoond: ze zijn met handen bedekt. De cover kan op die manier op sociale media worden geplaatst. Voor de special zijn naast Kemper ook Fockeline Ouwerkerk, Romy Monteiro, Fajah Lourens, Lauren Verster, Gaby Blaaser, Marian Mudder, Joy Delima en Dilan Yurdakul uit de kleren gegaan. Zij pleiten voor de normalisering van vrouwenborsten.

De betreffende cover.

Lees meer over:

MediaLINDAMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen