Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Libelle en Tina niet terug op Blendle: rechter stelt kiosk in het ongelijk

De tijdschriften en kranten van DPG Media keren definitief niet terug in de online kiosk Blendle, heeft de rechter dinsdag bepaald. In een kort geding werd eerder al bepaald dat DPG Media ondanks zijn dominante positie in het medialandschap het eerder gestopte contract met Blendle niet hoefde te verlengen. In het hoger beroep werd hetzelfde oordeel geveld.
Door onze entertainmentredactie

Het contract tussen het mediabedrijf, waar NU.nl ook onder valt, en Blendle liep op 31 december 2021 af. Volgens Blendle moet DPG Media een nieuwe verbintenis aangaan, omdat het mediabedrijf over een economische machtspositie beschikt. Blendle stapte daarom naar de rechter.

Begin maart bepaalde de rechter dat DPG Media zijn eigen afweging mag maken. Na deze uitspraak maakte Blendle bekend in hoger beroep te gaan.

De titels van DPG, zoals de Volkskrant, AD en Het Parool, zijn een belangrijk fundament voor de dienstverlening van Blendle. Juist vanwege de dominante positie van DPG Media kan het bedrijf niet zomaar uit het samenwerkingsverband stappen, vindt Blendle-topman Willem Lems.

Volgens Lems heeft de beslissing van DPG grote impact op Blendle. Er wordt een gat geslagen in het aanbod van de kiosk, zegt de topman.

DPG vindt opbrengsten niet voldoende

Volgens DPG Media zijn de opbrengsten uit Blendle niet voldoende. Ook is de online kiosk volgens de uitgever inmiddels een directe concurrent voor de eigen abonnementen.

In het verleden was het mogelijk via de kiosk losse artikelen te kopen. Inmiddels is Blendle overgestapt op een maandelijks bedrag waarvoor lezers toegang krijgen tot stukken.

Eerder beëindigde Mediahuis, eigenaar van kranten als NRC en De Telegraaf, al de samenwerking met Blendle. Ook in dit geval zouden wijzigingen in het bedrijfsmodel de reden geweest zijn.


Lees meer over:
MediaBlendleMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen