Commissariaat voor de Media start drie onderzoeken naar betrouwbaarheid NPO
Het CvdM gaat omroepen voor het einde van deze maand om meer informatie vragen, om te bekijken hoe ze de betrouwbaarheid van producties bewaren.
De Ombudsman oordeelde eerder dat Ongehoord Nederland (ON) aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt en daarmee de journalistieke code van de NPO schendt. Het CvdM noemt deze conclusie zorgwekkend. "Dat geldt eveneens voor haar constatering dat dit - zij het minder frequent of systematisch - ook bij andere omroepen gebeurt."
De omroep moet een speciale masterclass over de Mediawet volgen, laat het commissariaat verder weten.

Ook toezicht op topinkomens in media
De waakhond gaat ook onderzoek doen naar het toezicht op topinkomens in de media. Jaarlijks wordt vastgesteld wat een presentator van de publieke omroep maximaal mag verdienen.
In het verleden verdienden meerdere presentatoren bij de NPO méér dan deze norm. Bij de publieke omroep zijn sinds 2020 geen presentatoren meer die boven de norm verdienen, liet een woordvoerder eerder weten.
De NPO verzocht het commissariaat het salarisvoorstel dat presentator en tv-producent Jeroen Pauw in 2019 deed mee te nemen. In een mail stelde de zaakwaarnemer van Pauw voor om de presentator een regulier contract te bieden en het productiebedrijf TVBV, waarvan Pauw op dat moment directeur was, een afnamegarantie. Daardoor zou Pauw boven de norm gaan verdienen.
Eerder nog liet het CvdM weten dat een onderzoek is gestart naar processen binnen de NPO die belangenverstrengeling moeten voorkomen. Dit onderzoek werd gestart na vragen over de gang van zaken rond de melding van een klokkenluider over constructies waarbij het salarisplafond bij de NPO zou worden ontweken.