Frequenties moeten geveild: radiolandschap ziet er straks mogelijk heel anders uit
KINK was het niet eens met het besluit van het kabinet om de vergunningen van landelijke FM-frequenties zonder veiling te verlengen. De zender vindt dat nieuwkomers het recht hebben om mee te doen aan een herverdeling die iedereen gelijke kansen biedt.
Daarom ging KINK in beroep tegen dit besluit. Daarvoor moest het radiostation de uitkomst van de bodemprocedure afwachten. De zender, die alternatieve muziek draait, probeerde eerder via andere procedures een eerdere uitspraak af te dwingen, maar dat mislukte.
Het ministerie van Economische Zaken had een noodverlenging afgekondigd voor commerciële radiozenders die nu op de FM uitzenden Dat deed het ministerie vanwege de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de radioadvertentiemarkt. De FM-frequenties zouden daarmee per 1 september 2022 voor drie jaar verlengd worden.
KINK 'enorm blij', Talpa 'teleurgesteld'
Algemeen directeur Jan Hoogesteijn van KINK zegt "enorm blij" te zijn met de uitspraak. "De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt. KINK is een serieuze nieuwkomer en kijkt uit naar verdere mededelingen over hoe de overheid de herverdeling gaat vormgeven. We gaan uit van een open en transparante verdeelmethode waarbij het geluid van KINK een eerlijke kans krijgt op distributie via FM."
Qmusic en moederbedrijf DPG Media reageren tegenover NU.nl positief op de uitspraak van de rechter. Een woordvoerder laat in een reactie weten: "Wij zijn van mening dat een veiling - mits zorgvuldig voorbereid - het juiste besluit is voor een gezonde radiomarkt."
Talpa Network, dat de zenders Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica bezit, meldt aan NU.nl teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de rechtbank. "Op dit ogenblik nemen we de tijd om het vonnis goed te bestuderen en beraden wij ons op nadere stappen."
De uitspraak heeft in elk geval geen invloed op de mogelijke fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network, laat een woordvoerder van de laatstgenoemde omroep weten. De veiling kan tot gevolg hebben dat de radiostations die onder Talpa Network vallen mogelijk niet meer van een FM-frequentie verzekerd zijn.
Adjunct-hoofdredacteur Bram Mullink van BNR laat weten de uitspraak nader te bestuderen en vervolgstappen te overwegen.
Agentschap Telecom doet onderzoek
KINK laat ondertussen het Agentschap Telecom uitzoeken of er een "onrechtmatige verbondenheid" is tussen Talpa Network en RadioCorp, de eigenaar van de zenders SLAM! en 100%NL. Volgens KINK zijn de twee bedrijven te veel met elkaar verbonden, onder meer op de reclamemarkt.
Een woordvoerder van het Agentschap laat aan NU.nl weten dat hierover nog geen uitspraak is gedaan.
Hoe zit het met de FM-frequenties?
- Het ministerie van Economische Zaken besloot in 2021 een noodverlenging af te kondigen voor commerciële radiozenders die nu op de FM uitzenden, vanwege de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de radioadvertentiemarkt. De FM-frequenties zouden daarmee per 1 september 2022 voor drie jaar verlengd worden.
- Wel bleken Qmusic (eigendom van DPG Media) en Radio 538, Radio 10 en Sky Radio (van Talpa Network) alsnog forse bedragen te moeten betalen voor hun FM-frequenties. Qmusic zou zelfs 700 procent meer moeten gaan betalen voor zijn licentie.
- In februari bleek uit de cijfers over 2021 dat de radioadvertentiemarkt razendsnel hersteld is. In de eerste helft van dit jaar kwam de netto audio-omzet van adverteerders uit op 100,64 miljoen euro. Dat is 13,9 procent meer dan een jaar eerder en bovendien een nieuw record. In plaats van de dure noodverlenging gaf DPG Media voor Qmusic daarom de voorkeur aan een nieuwe verdeling van de frequenties.