Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Diversiteit in Nederlandse tv en film voor het eerst op grote schaal onderzocht

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) gaat voor de eerste keer op grote schaal onderzoeken hoe het ervoor staat met diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse film- en televisiewereld. Dit maakten het ministerie, het Nederlands Filmfestival (NFF) en de Dutch Academy for Film (DAFF) maandag bekend.
Door onze entertainmentredactie

Het is het eerste grote onderzoek naar dit onderwerp in de sector. In de toekomst moet er regelmatig vervolgonderzoek plaatsvinden naar diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse film- en televisiewereld.

De resultaten van dit onderzoek, die eind 2022 worden verwacht, dienen als een nulmeting. Een nulmeting is een inventarisatie van de huidige situatie. De resultaten gelden daarbij uitgangspunt voor verder onderzoek.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau DSP-groep. Het besluit tot het onderzoek volgt op het manifest KLEUR, dat in juli 2020 werd geschreven door een aantal grote namen in de Nederlandse filmwereld. Het onderzoek van het ministerie wordt begeleid door een commissie waarin vertegenwoordigers van KLEUR, het Filmfonds en DAFF zitten.

Bekende acteurs zoals Michiel Huisman (Game of Thrones), Nasrdin Dchar (Shouf Shouf!), Jennifer Hoffman (De Luizenmoeder) en Werner Kolf (Commando''s), leverden een bijdrage aan het manifest waarin wordt gepleit voor meer diversiteit in de Nederlandse film- en televisiewereld. De filmwereld moet "een evenwichtige afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving", stellen de initiatiefnemers.

Scenarioschrijver en regisseur Ashar Medina sprak in 2020 al vanuit zijn positie als bestuurslid van de Dutch Academy for Film over het gebrek aan inclusiviteit in de Nederlandse filmwereld.


Lees meer over:

MediaMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen