Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Toezichthouder start onderzoek naar belangenverstrengeling bij NPO

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) start een breed onderzoek naar processen bij de NPO en landelijke publieke omroepen die belangenverstrengeling moeten voorkomen.
Door onze entertainmentredactie

"Signalen in de afgelopen periode" vormen de aanleiding tot het onderzoek, maakt de toezichthouder donderdag bekend.

Het onderzoek richt zich volgens het CvdM op de processen die belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling moeten voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke relaties en werkrelaties tussen beleidsbepalende functionarissen van de NPO en personen in relevante functies buiten de publieke omroep.

Mogelijk worden ook de uitkomsten van het onderzoek van de Auditdienst Rijk er door de toezichthouder bij betrokken. De onafhankelijke interne auditor van de Rijksoverheid stelde recent een onderzoek in naar de gang van zaken rond een melding van een klokkenluider bij de NPO.

De klokkenluider maakte melding van constructies waardoor het salarisplafond bij de publieke omroep zou worden ontweken. Zo bleek onder meer dat toenmalig NPO-baas Shula Rijxman goed bevriend was met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Rijxman zegt gedragscode niet te hebben geschonden

Donderdag werd bekend dat Rijxman een privévakantie met toenmalig staatssecretaris Sander Dekker (Media) in 2017 niet had gemeld bij haar werkgever.

Rijxman zegt het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. Ze beweert de gedragscode niet te hebben geschonden.

"De NPO kiest dan ook niet toevallig voor de formulering dat het 'verstandig' was geweest om het te melden", schrijft Rijxman in een verklaring. "Moeten we dan van iedereen in een publieke functie gaan vragen alle kennissen en vrienden in een openbaar register bij te houden?"

Een woordvoerder laat aan NU.nl weten dat de NPO "uiteraard" meewerkt aan het onderzoek.


Lees meer over:
MediaNPOMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen