Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Amsterdam eert Peter R. de Vries met monument op Leidseplein

Amsterdam gaat Peter R. de Vries eren met een herdenkingsmonument op het Leidseplein. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.
Door NU.nl/ANP

Het Leidseplein is gekozen omdat daar de oude studio van RTL Boulevard zit en omdat het in de buurt van de plek is waar de misdaadverslaggever precies een jaar geleden werd neergeschoten, vertelde zijn dochter Kelly de Vries in RTL Boulevard.

Burgemeester Femke Halsema zegt in het RTL 4-programma dat ze het bijzonder vindt aan de familie dat het monument niet alleen om de persoon moet gaan, "maar ook om het gedachtegoed, zijn eigenzinnigheid, zijn dwarsheid en zijn gevoel voor rechtvaardigheid".

De gemeente roept mensen op mee te denken over het monument. Tot en met 17 juli kan er via de website van de gemeente een woord worden ingestuurd dat mensen bij De Vries vinden passen.

Vijf kunstenaars zijn gevraagd om met de ingezonden woorden als inspiratie hun visie op het monument te delen. Het is nog niet bekend wanneer het monument er gaat komen.

De Gouden Tip gaat verder als Peter R. de Vries Foundation

Woensdag is ook bekendgemaakt dat Stichting De Gouden Tip verdergaat als de Peter R. de Vries Foundation. De naamsverandering is gedaan "als eerbetoon aan de meest bijzondere misdaadverslaggever die ons land heeft gekend en ter voortzetting van zijn gedachtegoed", schrijft de stichting op haar website.

De Vries richtte de stichting vlak voor zijn dood op om geld op te halen voor de gouden tip in de verdwijningszaak van de in 1993 verdwenen Tanja Groen. Hoewel meer dan 1 miljoen euro werd opgehaald, is de zaak nog altijd niet opgelost. De Peter R. de Vries Foundation zal zich dit jaar inzetten voor het oplossen van drie andere onopgeloste zaken.

Beeld uit video: Tijdlijn: Dit gebeurde er op de dag van de moordaanslag op Peter R. de Vries2:14
Afspelen knop

Tijdlijn: Dit gebeurde er op de dag van de moordaanslag op Peter R. de Vries

Tijdlijn: Dit gebeurde er op de dag van de moordaanslag op Peter R. de Vries

nujij commentLees 146 reacties

Lees meer over:

MediaPeter R. de VriesMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen