Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Prinses Diana

BBC betaalt schadevergoeding aan journalist die kritiek had op Diana-interview

De BBC gaat een "aanzienlijke" schadevergoeding betalen aan de journalist Mark Killick. Die werd ontslagen nadat hij zijn zorgen had geuit over de omstandigheden rond een interview met prinses Diana uit 1995, meldt The Guardian dinsdag.
Door NU.nl/ANP

Killick had zijn toenmalige werkgever destijds geïnformeerd over valse bankafschriften die waren gebruikt om Diana over te halen tot een gesprek. Hij werd ontslagen, maar vorig jaar concludeerde de omroep na een onderzoek dat hij gelijk had.

Volgens The Guardian is de omroep dinsdag overeengekomen een forse schadevergoeding over te maken naar Killick, omdat hij destijds "volledig juist" heeft gehandeld. Het bedrag is niet bekendgemaakt.

Killick was de eerste die zijn toenmalige werkgever had geïnformeerd over de vervalste bankafschriften. Hij werd binnen 24 uur na het uiten van zijn zorgen ontslagen.

Vervalste afschriften moesten omkoping bewijzen

Vorig jaar deed de BBC onderzoek naar de manier waarop het gesprek met Diana was geregeld. De omroep concludeerde dat er inderdaad vervalste bankafschriften waren gebruikt. Die afschriften "bewezen" dat leden van het Britse hof waren omgekocht voor informatie over Diana en prins Charles.

Mede door het zien van die valse documenten zou de prinses het tijdens het interview aangedurfd hebben uit de school te klappen over haar huwelijksproblemen.

Interviewer Martin Bashir bood na de uitkomst van het onderzoek zijn excuses aan. Hij zei dat het "stom" was dat ze documenten hadden vervalst.


Lees meer over:

MediaPrinses DianaMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen