Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ridouan t.

AD zendt tegen regels in beelden Marengo-proces uit, namen verdachten te horen

Het AD heeft dinsdag "volstrekt in strijd met de gemaakte afspraken" beelden van de strafzaak Marengo rechtstreeks uitgezonden op internet. Dat meldt de voorzitter van de rechtbank. De strafeisen tegen zestien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan T., zijn aanstaande in het omvangrijke liquidatieproces.
Door NU.nl/ANP

Camera's zijn toegestaan in de rechtbank, maar het gebruik van beelden is gebonden aan strikte regels, onder meer over privacy.

In de beelden die het AD uitzond werden alle verdachten met naam en toenaam genoemd. In de afspraken met de rechtbank staat dat "geluidsfragmenten waarin namen voorkomen dienen te worden aangepast door bijvoorbeeld de namen te wissen of te vervangen door een geluidssignaal".

De NOS filmt dinsdag en deelt deze beelden met andere media. Omdat het AD de beelden tegen de regels in heeft uitgezonden, is het medium nu voor de rest van de dag uitgesloten, meldt de rechtbankvoorzitter. Mogelijk volgen er nog meer consequenties. "Dat moet het bestuur van de rechtbank bekijken", aldus de voorzitter.

"Het had natuurlijk nooit mogen gebeuren", laat hoofdredacteur Rennie Rijpma weten. Het nieuwsplatform heeft "door een miscommunicatie korte tijd" beelden van de rechtszaak uitgezonden op AD.nl', verklaart ze. "Toen de menselijke fout duidelijk werd, hebben we de beelden onmiddellijk stopgezet en verwijderd. Het spijt me dat dit heeft kunnen gebeuren."


Lees meer over:

Media

Aanbevolen artikelen