De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het meldpunt tegen NRC-journalist Joep Dohmen dat voormalig CDA-gedeputeerde Ger Driessen heeft opgericht "alarmerend en schadelijk". Het CDA laat in een reactie weten dat een dergelijk meldpunt niet bij de partij past.

Het meldpunt werd opgericht, omdat Dohmen en zijn collega Paul van der Steen in hun boek De vriendenreünie schrijven dat "een gedeputeerde" met de dienstauto naar een bordeel is gereden.

"Het is alarmerend dat na de zeer agressieve uitspraken van oud-bewindspersoon Knops jegens Dohmen nu een andere prominente CDA'er een actieve campagne begint tegen deze gerenommeerde onderzoeksjournalist", stelt Thomas Bruning, algemeen secretaris bij de NVJ. Daarmee doelt hij op de bodemprocedure die CDA-Kamerlid Raymond Knops vorig jaar aanspande vanwege een artikel van Dohmen over een door Knops aangekochte woning.

"In tijden waarin de journalistiek onder vuur ligt, is een dergelijke persoonlijke aanval meer dan schadelijk, zeker omdat deze komt van (ex-)politici met een voorbeeldfunctie", vervolgt Bruning. "Het zou een goed signaal zijn als het CDA actief afstand hiervan zou nemen en royement zou overwegen ten aanzien van de initiatiefnemer van dit meldpunt."

Het CDA laat in een reactie hierop weten dat een dergelijk meldpunt niet bij de partij past. "Het CDA staat pal voor de persvrijheid. Daar past een meldpunt tegen een journalist niet bij", zegt partijvoorzitter Hans Huibers. Hij heeft dat ook persoonlijk aan Driessen laten weten.