Een vrouw heeft vrijdagavond bij een première op het filmfestival van Cannes geprotesteerd tegen seksueel geweld tegen vrouwen in Oekraïne. De vrouw trok op de rode loper een groot deel van haar kleren uit. Op haar lijf had zij met verf de tekst "Stop raping us" geschreven. Haar rug zat vol rode verf die als ware het bloed van haar lijf droop. Op de voorkant van haar lichaam had ze de kleuren van de Oekraïense vlag gespoten.

De beveiliging van het festival greep snel in en verwijderde de halfnaakte vrouw van de rode loper. De feministische organisatie Scum plaatste later op de avond een verklaring op Twitter waarin ze het incident opeiste. In dit bericht werd ook duidelijk gemaakt dat de vrouw demonstreerde tegen het seksueel geweld van Russische militairen tegen Oekraïense vrouwen.

Het incident vond plaats bij de première van de film Three Thousand Years of Longing van regisseur George Miller. Het is niet duidelijk hoe de vrouw op de rode loper kon komen. Het festivalterrein is, zeker tijdens de premières, bovengemiddeld beveiligd. Bezoekers moeten een accreditatie hebben en worden diverse malen gecontroleerd voordat zij op de rode loper kunnen.

De oorlog in Oekraïne kwam dinsdag ook aan bod op de openingsavond. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak toen de aanwezigen toe en riep de internationale filmwereld ertoe op de stem te blijven verheffen tegen de Russische inval van zijn land. Hij maakte een vergelijking met Charlie Chaplin, die in 1940 met zijn film The Great Dictator probeerde de wereld te waarschuwen voor Adolf Hitler.