Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Gemeenten dreigen met dwangbevel, verschillende uitgaanscentra staken protestopening

Verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam, Groningen en Haarlem, dreigen met een dwangbevel voor nachtclubs als zij hun deuren na 22.00 uur openhouden voor de protestactie De Nacht Staat Op. Een aantal clubs heeft zich volgens initiatiefnemer Pieter de Kroon teruggetrokken. De Kroon weet niet om hoeveel clubs het gaat, omdat er geen beeld is van hoeveel er überhaupt zouden meedoen aan het protest.
Door NU.nl

Amsterdamse clubs riskeren een boete van 4.500 euro als zij de regels overtreden. Bij herhaling dreigt een verplichte sluiting.

Burgemeester Femke Halsema heeft in een brief aan de Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam de horeca opgeroepen om zich dringend te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat. "Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u," is te lezen in de brief.

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen is van plan de coronaregels te handhaven en een dwangsom van 50.000 euro op te leggen als de nachthoreca de actie zaterdag doorzet. Verschillende Haarlemse politieke partijen stellen de burgemeester donderdagmiddag kritische vragen over de handhaving.

Zo is Jouw Haarlem benieuwd hoe de burgemeester de regels denkt te gaan handhaven nu de politiebonden hebben opgeroepen dat niet te doen.

Politievakbonden staken komend weekend

De politievakbonden riep hun leden deze week op om komend weekend geen boetes uit te delen als horecazaken uit protest tegen de coronabeperkingen de deuren openen. Het was de bedoeling om bij incidenten zoals vechtpartijen wel op te treden. De politievakbonden voeren actie voor een betere cao.

Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, hebben gemeenten diverse mogelijkheden om de regels te laten handhaven. Mensen die denken dat de regels in het komende weekend niet wordt gehandhaafd, hebben het volgens Bruls mis.

Ondernemers zijn bang voor boete

Uitgaanscentrum Dieka uit het Twentse Markelo heeft inmiddels via Facebook laten weten zaterdag dicht te blijven.

En Club 1841 uit Sneek in Friesland doet toch niet mee, omdat de gemeente "heeft aangegeven de regels van de overheid te hanteren", zo valt ook op Facebook te lezen. Ondernemers zijn bang voor boetes.

'jongeren gaan naar illegale feesten'

De Kroon noemt het belachelijk dat overheden de coronaregels gaan handhaven. Hij verwacht dat jongeren op die plekken waar de feesten niet doorgaan in plaats daarvan naar illegale feesten zullen gaan. "Daarom is het zo belangrijk dat wij weer opengaan. Wij bieden een beschermde omgeving", zegt hij.

Amsterdamse clubs hebben zich vooralsnog niet afgemeld voor de actie. Eerder werd bekend dat alle tickets van de deelnemende Amsterdamse clubs zijn uitverkocht. Volgens De Kroon gaat het om "richting de 20.000 en 25.000 kaarten".

Clubs door hele land hebben zich aangesloten bij protestactie

De protestactie De Nacht Staat Op werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). Zij zijn het zat dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht.

Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur de deuren sluiten en is een zitplaats voor bezoekers verplicht. Clubs door het hele land hebben zich bij de protestactie aangesloten.

De leden van het Outbreak Management Team (OMT) komen vrijdag bijeen om een nieuw advies voor te bereiden voor het kabinet. Volgende week geeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid een persconferentie.


Lees meer over:

Media en Cultuur

Aanbevolen artikelen