Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

VPRO zendt muziekdocumentaire niet uit na beschuldiging van wangedrag

De VPRO gaat de achtdelige muziekdocumentaireserie Villa da Musica niet uitzenden op NPO 2 Extra. De omroep heeft dit besloten naar aanleiding van een tweet van een voormalige redacteur die dinsdag melding maakte van grensoverschrijdend gedrag in de periode waarin de documentaires werden gedraaid.
Door NU.nl/ANP

In de serie wordt teruggeblikt op muziekdocumentaires die de VPRO in de jaren tachtig en negentig heeft gemaakt.

Een oud-redacteur zegt op Twitter dat een eindredacteur zich in diezelfde periode aan haar heeft opgedrongen. Daarom schrijft ze het niet gepast te vinden dat het werk van een man die "zijn positie als leidinggevende misbruikte" wordt geëerd.

De omroep is met haar in gesprek gegaan en besloot vervolgens de serie niet uit te zenden. "Mede omdat de desbetreffende eindredacteur een prominente rol in de nieuwe serie heeft", laat de VPRO weten in een reactie.

De omroep betreurt het dat er in het verleden "sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag en dat betrokkenen daar nog steeds last van kunnen ondervinden". Naar aanleiding daarvan en naar aanleiding van de "huidige discussie over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik" bekijkt de VPRO de bestaande gedragscode en protocollen voor een veilige werksituatie.

"We stellen alles in het werk om ongepast gedrag te voorkomen en bespreekbaar te maken, ook als dit gedrag in het verleden heeft plaatsgevonden."

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

MediaVPRO

Aanbevolen artikelen