Het stoort creatief directeur Jildou van der Bijl van LINDA. dat de indruk is ontstaan dat het maandblad grensoverschrijdend gedrag bij The voice of Holland heeft willen verhullen. Eerder deze week werd bekend dat het blad van Linda de Mol al in 2020 bezig was met een verhaal over misstanden bij het tv-programma.

"Dat er nu wordt gedacht dat wij iets in de doofpot hebben gestopt, vind ik afschuwelijk. Want dat is... waarom zouden we dat doen?", vraagt de directeur van het blad zich vrijdagavond in de uitzending van Op1 hardop af.

Met dat het niet gek zou zijn geweest als Linda de Mol haar broer John de Mol erover had ingelicht, is Van der Bijl het niet eens. John de Mol was als Talpa-baas tot eind 2019 verantwoordelijk voor The voice of Holland.

"Nee, ik vind het niet voor de hand liggen. Want dan twijfel je aan de integriteit van zowel Linda als John de Mol", zegt Van der Bijl. Het was nou eenmaal de afspraak, legt ze uit. "Als je met Linda iets afspreekt, dan houdt zij zich daaraan."

'Het gaat niet zo goed met Linda de Mol'

De directeur vertelde ook dat het sinds de onthullingen van grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht "niet zo goed" gaat met Linda de Mol. "Zij wist dat hij (haar toenmalige partner en The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen, red.) was vreemdgegaan, maar was er altijd van uitgegaan dat dat met wederzijds goedvinden was geweest", zei Van der Bijl.

Rietbergen is volgens Van der Bijl niet helemaal eerlijk geweest in zijn verklaring. "Er staat dat hij zijn vrouw op de hoogte heeft gesteld, maar Linda wist niet van die klacht."

LINDA.-directeur: 'Slachtoffers The Voice wilden niet dat Linda John inlichtte'
87
LINDA.-directeur: 'Slachtoffers The Voice wilden niet dat Linda John inlichtte'

Verhalen in BOOS haalden blad LINDA. niet vanwege 'mager bewijs'

LINDA. kreeg in juni 2020 al signalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag van rapper Ali B. Dat onthulde de Volkskrant vrijdag. De redactie sprak toen met twee vrouwen die hier naar eigen zeggen mee te maken hadden gehad, schrijft de krant. Een van hen, een oud-deelneemster van The Voice, zei door Ali B te zijn verkracht.

De verhalen hebben het blad niet gehaald, omdat de hoofdredactie het bewijs "te mager" vond en het blad ook geen andere slachtoffers kon vinden. Van der Bijl stelde de vrouwen vervolgens voor aan Tim Hofman, die er een BOOS-aflevering van maakte waarin ook andere The Voice-prominenten beschuldigd werden van grensoverschrijdend gedrag.