De politie heeft twee verdachten aangehouden voor het ingooien van de ruiten van het ouderlijk huis van een persfotograaf in Vlaardingen afgelopen mei. Het gaat om een 22-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht en een man van 25 uit Capelle aan den IJssel. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Op 14 mei vlogen er 's avonds meerdere stenen door de ramen van het huis. Niemand raakte gewond. Een van de stenen ging door het raam van de slaapkamer van de moeder van de fotograaf, net op het moment dat ze naar bed ging. Getuigen zagen twee personen in donkere kleding wegrennen.

De politie kwam de twee verdachten op het spoor via verklaringen, buurtonderzoek en camerabeelden. Het motief van het tweetal wordt nog onderzocht.

Zelf zei de fotograaf dat hij al langere tijd bedreigd werd. Hij zou in de week voorafgaand aan het incident in mei bedreigd zijn nadat hij foto's had gemaakt bij de aanhouding van Feyenoord-supporters in Vlaardingen. De politie bekijkt of die bedreigingen verband houden met de aanhoudingen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde het incident "zeer alarmerend". "Vooral omdat de aanval op zijn woonadres gericht is", zei algemeen secretaris Thomas Bruning. "Deze vorm van bedreiging van freelancejournalisten zien we helaas vaker en is zeer kwalijk, omdat hiermee ook partners en familie geconfronteerd worden met de bedreigingen."

De politie stelt in een verklaring dat journalisten "een belangrijke taak" hebben binnen de democratische rechtsstaat. "Het bedreigen van journalisten teneinde hen te belemmeren in deze taak wordt gezien als ondermijning", aldus de politie.