Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Geld doneren aan het goede doel: zo pakken de radiostations het aan

Het einde van het jaar staat voor veel mensen symbool voor geborgenheid, gezelligheid en het delen van rijkdom. En op met name dat laatste springen radiostations gewillig in. 3FM en Radio 538 organiseren ieder jaar weer een grote actie tussen Kerst en Oud en Nieuw. Wat doen ze dit jaar? En aan welk goed doel geef je je geld mee?
Door NU.nl

Radio 538 - Missie 538 (17 tot en met 24 december) - Twaalf goede doelen

Op 17 december starten bekende radio-dj's van de zender met een missie en in de aanloop naar de feestdagen gaat dat in estafettevorm zo door. Aan iedere missie is een goed doel gekoppeld en na iedere afgeronde missie mogen de dj's door met de volgende.

Zo halen de dj's geld op voor Dierenopvang Amsterdam, om een kraamkamer voor kittens te bouwen. Ook wordt geld opgehaald voor de Hersenstichting en het Nationaal Ouderfonds en kan gedoneerd worden voor een 3D-echoapparaat voor het Prinses Máxima Centrum waarmee hersentumoren bij kinderen beoordeeld kunnen worden.

Luisteraars worden ertoe aangemoedigd zelf acties te organiseren en zoveel mogelijk geld op te halen voor de diverse missies.

NPO Radio 3FM - Het Glazen Huis (18 tot en met 24 december) - WNF

Na vier jaar afwezigheid laten de dj's van NPO Radio 3FM zich opnieuw opsluiten in Het Glazen Huis om zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel. Jarenlang werkte de zender samen met het Rode Kruis, maar dit jaar is gekozen voor het WNF, en daarbij specifiek de strijd tegen klimaatverandering. Met het geld moeten Zuid-Amerikaanse regenwouden beschermd en hersteld worden.

Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen trekken in de week voor Kerstmis in het huis en maken 24 uur per dag radio. Anders dan eerder eten de dj's wel gewoon tijdens de actie, maar er is een ander element aan toegevoegd: Het Glazen Huis is interactief en in het gebouw wordt het broeikaseffect nagebootst. Alleen door acties van het in Amersfoort aanwezige publiek daalt de temperatuur.

Luisteraars kunnen daarnaast zelf acties opzetten.

Qmusic - Q-escape room (15 december tot uitbreken) - Heeft geen goed doel gekoppeld aan de actie

Mattie Valk, Marieke Elsinga, Bram Krikke en Domien Verschuuren zijn geblinddoekt overgebracht naar een geheime locatie waar een complexe escaperoom is gebouwd. Het viertal mag pas naar buiten als ze de 'muzikale code' kraken, en luisteraars kunnen hen daarbij helpen.

Elke dag tussen 6.00 en 20.00 uur wordt er live radio gemaakt vanuit de escaperoom en de dj's slapen ook op locatie. Luisteraars kunnen de dj's helpen ontsnappen.

Qmusic heeft geen goed doel gekoppeld aan de escaperoom. "De Q-escape room gaat om samen puzzelen, spanning en gezelligheid samen met de luisteraars, die veelal thuis zitten door de coronamaatregelen", laat een woordvoerder weten. "Het format leent zich niet goed voor koppeling met een goed doel. Wel zet Qmusic zich gedurende het hele jaar in voor verschillende goede doelen en geven we elk jaar met Kerst verschillende goede doelen gratis airtime in het jaar erop."

KINK - Album Top 1000 met zorg (27 tot en met 31 december) - Geld voor zorgpersoneel

KINK-dj Tim op het Broek draait van maandag 27 december tot en met vrijdag 31 december in zijn eentje de KINK Album Top 1000, die in juli werd samengesteld door luisteraars van de radiozender. Van elk album wordt het nummer met de meeste stemmen gedraaid.

Op het Broek zit van 6.00 uur 's ochtends tot middernacht achter de draaitafel en luisteraars kunnen hem sponsoren. Het geld gaat naar "iets leuks" voor longverpleegkundigen en hun collega's.


Lees meer over:

MediaQ-musicRadio 538NPO 3FM

Aanbevolen artikelen