Journalist Amol Rajan, die een veelbesproken BBC-documentaire over de prinsen William en Harry maakte, heeft donderdag excuses gemaakt voor eerdere beledigingen richting enkele leden van de Britse koninklijke familie.

Rajan schreef in 2012 een artikel waarin hij de inmiddels overleden prins Philip een "racistische grappenmaker" noemde en de publieke rol van William en zijn vrouw Kate als "totaal bedrog" kwalificeerde.

"Met betrekking tot zeer redelijke vragen over dwaas commentaar uit een vorig leven, wil ik zeggen dat ik daar veel spijt van heb", zegt Rajan op Twitter, doelend op de inhoud van zijn columns in The Independent. "Ik schreef dingen die grof en onvolwassen waren. Ik kijk er nu met schaamte op terug en vraag mezelf eerlijk gezegd af wat ik dacht."

In een tweede tweet gaat hij door het stof. "Ik wil graag mijn excuses aanbieden voor elke belediging die deze opmerkingen toen of nu hebben veroorzaakt. Ik ben volledig voor onpartijdigheid en hoop dat onze recente programma's op hun waarde beoordeeld kunnen worden."

Band BBC en Britse koningshuis flink verstoord

Rajan presenteerde onlangs de documentaire The Princes and the Press, een tweeluik over de relatie tussen de Britse prinsen en de media. De koninklijke familie had gevraagd of ze de productie vooraf mochten bekijken, maar daar gaf de BBC geen gehoor aan.

De royals schreven in een gezamenlijke verklaring, die voor uitzending van de documentaire aan de BBC was gegeven, dat vrije pers erg belangrijk is. Wel gaven ze aan het jammer te vinden dat nieuws van anonieme bronnen vaak als feit wordt gepresenteerd.

Het uitzenden van de documentaire zou de band tussen de publieke omroep BBC en het Britse koningshuis flink hebben verstoord. Zo is het kerstconcert dat William en Kate organiseren, eind december te zien bij het commerciële ITV.

Waarom de Britse royals boos zijn op de BBC
159
Waarom de Britse royals boos zijn op de BBC