Het besluit van Mehmet Öz om een gooi naar een senaatszetel van de Amerikaanse staat Pennsylvania te doen, heeft direct gevolgen voor zijn carrière als televisiedokter. De zender die zijn programma The Dr. Oz Show dagelijks uitzendt, heeft de show in zowel New York als Philadelphia van de buis gehaald.

Volgens een bron besloot Fox Station Group hiertoe, omdat het "onmogelijk is om zijn tegenkandidaten evenveel zendtijd te bieden", meldt Deadline.

The Dr. Oz Show wordt in deze regio's, waar zijn potentiële stemmers wonen, elke dag om 14.00 uur uitgezonden en trekt veel kijkers. Fox heeft de programmering nu omgegooid en een ander programma ingepland. Het contract dat Öz bij de zender heeft, is onlangs verlengd tot 2023. Maar vanwege zijn politieke aspiraties zit de presentator op de reservebank, totdat duidelijk is of hij daadwerkelijk een zetel weet te bemachtigen.

De 61-jarige Öz, een Republikein, maakte zijn ambities dinsdag kenbaar op zijn website. "De hartslag van de VS is rood en heeft een defibrillator nodig om weer tot leven te worden gewekt", meldde hij. Hij zou bij winst Pat Toomey, ook een Republikein, volgend jaar opvolgen.

De Turks-Amerikaanse hartchirurg was jarenlang een vaste gast in de talkshow van Oprah Winfrey om te praten en te adviseren over gezondheid. In 2009 kreeg hij zijn eigen programma The Dr. Oz Show. De show wordt in Nederland uitgezonden door RTL 8.