Omroep ZWART is vanaf januari te horen in het avondprogramma dat Giel Beelen voor BNNVARA maakt op NPO Radio 2. Dat werd bekendgemaakt tijdens de ledenwerfmarathon van de aspirant-omroep, waar Beelen vrijdagavond te gast was.

De dj sprak met Omroep ZWART-oprichter Akwasi en presentatrice Milouska Meulens in het tweede uur van de 168 uur durende marathon.

Beelen vertelde in het gesprek over twee incidenten uit het verleden. Zo reikte hij in 2005 verkleed als zwarte piet een award uit. Ook vertelde hij over een incident met Sylvana Simons. Nadat Johan Derksen haar in 2016 had vergeleken met een aap, liet Beelen in zijn ochtendshow gorillageluiden horen, om vervolgens te roepen: "Sylvana, rustig!" Dat kwam hem op een storm van kritiek te staan.

De 44-jarige Beelen is door die incidenten naar eigen zeggen anders gaan denken over inclusiviteit. Om zijn steun aan Omroep ZWART te laten blijken maakt hij in zijn programma ruimte vrij voor de omroep. "In mijn show zou ik het geweldig vinden als er gelijk een ZWART-blokje in zit. En dan ga jij me verrassen met muziek", zei hij tegen Akwasi. "Als je onderwerpen wil aansnijden… allemaal goed."

Akwasi en Beelen hadden daar al eerder afspraken over gemaakt. De dj was blij het nu officieel te kunnen aankondigen. "Ik neem het aanbod met alle liefde aan", aldus de artiest.

Het dagelijkse item zal ongeveer zes minuten gaan duren. Het onderdeel is vanaf januari ergens tussen 22.00 en 0.00 uur te horen op NPO Radio 2. Omroep ZWART krijgt vanaf het nieuwe jaar een vaste plek in het omroepbestel.