De onlangs ontslagen medewerker van Netflix klaagt het bedrijf samen met een softwaremedewerker van de streamingdienst aan vanwege 'onveilige werkomstandigheden'.

De aanklacht komt van twee medewerkers, van wie een van hen informatie heeft gelekt over de kosten die Netflix heeft gemaakt voor de show The Closer van cabaretier Dave Chappelle. Deze medewerker werd onlangs ontslagen en wordt door de streamingdienst beschuldigd van het delen van vertrouwelijke informatie met de media.

Chappelle en de streamingdienst liggen onder vuur door de special. Hierin maakt de komiek een aantal grappen die door critici als transfoob worden gezien. Dat leidde ertoe dat een aantal werknemers van de streamingdienst afgelopen week uit protest het werk kort neerlegde.

De medewerkers die Netflix aanklagen claimen dat het bedrijf opzettelijk werknemers de mond snoert als zij zich kritisch willen uitspreken en dat de medewerkers onder meer met klem werden verzocht niet te protesteren tegen de Netflix-special van Chappelle.

Via persbureau Bloomberg kwam naar buiten dat de productiekosten voor het programma ruim 19 miljoen dollar (ongeveer 16 miljoen euro) bedroegen. Daarmee kostte de show van de Amerikaanse komiek meer dan hij opleverde.

Dave Chappelle reageert op ophef over uitspraken
1
Dave Chappelle reageert op ophef over uitspraken

Gekwetste werknemers hadden moeten worden erkend

Chappelle bleef achter zijn uitspraken staan. "Jullie zeggen dat jullie een veilige werkomgeving willen bij Netflix. Maar ik ben de enige die niet meer naar kantoor kan", schreef hij afgelopen week op Instagram. Hij vertelde dat Netflix-baas Ted Sarandos de enige was die hem nog niet had gecanceld.

Sarandos verdedigde Chappelle aanvankelijk en vond dat de creatieve vrijheid van makers vooropstond en had geen boodschap aan de mensen die zich gekwetst voelden.

Hier kwam hij twee weken geleden op terug. "Ik had te maken met een groep werknemers die zich gekwetst voelde en dat had eerst moeten worden erkend, voordat je ingaat op de specifieke details."