Meghan Markle en haar man prins Harry zijn slachtoffer geweest van een georganiseerde haatcampagne op Twitter, schrijft The Washington Post woensdag.

Die conclusie trekt Bot Sentinel, een platform dat Twitter-statistieken analyseert. Bot Sentinel keek naar 114.000 tweets over Harry en Markle en zag dat 83 accounts verantwoordelijk waren voor zo'n 70 procent van de negatieve tweets over het stel.

In sommige tweets werd verkapt racistisch taalgebruik gebruikt. Over Markle werd veel vaker negatief geschreven dan over haar man. 80 procent van de genoemde tweets gingen over haar. Vorig jaar zei Markle al eens in een podcast dat ze een tijdje "de meest getrolde persoon ter wereld" was.

"Deze campagne is opgezet door mensen die heel goed weten hoe ze algoritmen kunnen manipuleren, hoe ze Twitter kunnen manipuleren en hoe ze onder de radar kunnen blijven zodat ze niet worden ontmaskerd en hun accounts worden opgeschort", zegt Bot Sentinel-topman Christopher Bouzy tegen BuzzFeed. "Deze mate van complexiteit komt van mensen die weten waar ze mee bezig zijn en die hiervoor betaald krijgen."

De accounts hadden samen meer dan 187.000 volgers en een mogelijk bereik van zo'n zeventien miljoen Twitter-gebruikers, denkt Bot Sentinel.