De politie op Curaçao heeft dinsdagavond (lokale tijd) laten weten dat ze "met teleurstelling en afkeuring" heeft gekeken naar de documentaire die Ewout Genemans voor RTL 5 heeft gemaakt over "de duistere kant van Curaçao". De uitzending werd maandagavond uitgezonden en bevat verschillende beelden van politieacties.

Volgens de Curaçaose politie is de documentaire gemaakt onder andere voorwendselen en zou Genemans hebben beloofd om de documentaire voor uitzending nog aan de politie te laten zien. Dat is volgens haar niet gebeurd. Momenteel wordt onderzocht of er juridische stappen tegen de programmamaker kunnen worden gezet, zegt de politie.

In mei van dit jaar ontstond al commotie op het eiland toen lokale media werden weggehouden bij een inval van de politie. Volgens de politie had de Koninklijke Marechaussee toen mensen ingehuurd om een documentaire te maken over de bestrijding van criminaliteit. Achteraf bleek het om Genemans te gaan.

Dat lokale fotografen en cameramensen toen weg werden gehouden zodat hij beelden kon maken, leidde tot veel onvrede bij de Curaçaose pers. De politie legde later uit dat dit werd gedaan vanwege een documentaire in opdracht van de marechaussee.

De politie laat nu weten dat ze is overvallen door de uitzending van Genemans. Die zegt op zijn beurt de documentaire te hebben gemaakt om aandacht te besteden aan de "duistere en criminele kanten van het eiland", dat volgens hem door veel Nederlandse toeristen als een paradijs wordt gezien.