
Nobelprijswinnaar voor de Vrede moedigt journalisten wereldwijd aan
"Deze prijs is voor alle journalisten op de wereld", zei Ressa zaterdag in een reactie. "We hebben hulp nodig op alle fronten, het is zoveel moeilijker geworden om een journalist te zijn. Ik hoop dat journalisten door deze prijs hun werk kunnen blijven doen."
Ressa levert vaak openlijk kritiek op de Filipijnse president Rodrigo Duterte en deed verslag van de oorlog tegen drugs in het land. Daarbij vielen tienduizenden doden. Duterte noemt Ressa en haar nieuwswebsite Rappler verspreiders van nepnieuws.
"De 'zij-tegen-onsmentaliteit' is niet gecreëerd door journalisten, maar door de mensen die aan de macht zijn, om de samenleving te verdelen", aldus Ressa.
Ressa werd in 2020 veroordeeld voor cybermisbruik. Volgens mensenrechtenorganisaties is ze veroordeeld vanwege haar kritiek op Duterte en zijn gewelddadige beleid. Ze is op borgtocht vrij in afwachting van het hoger beroep. De journalist hoopt dat ze toestemming krijgt om haar prijs in Noorwegen in ontvangst te nemen.
Muratov: 'Ik kan hier de eer niet voor opeisen'
De andere winnaar van de vredesprijs, Muratov, droeg de award vrijdag op aan de krant waarvan hij hoofdredacteur is, Novaja Gazeta, en zijn collega's. "Ik kan hier de eer niet voor opeisen, hij is van de krant."
Muratov en Novaja Gazeta zijn net als Ressa en Rappler kritisch op het regime in hun land. Het Nobelprijscomité prees hun "moedige strijd voor de vrijheid van meningsuiting".