Opiniepeiler en publicist Maurice de Hond bereidt een bodemprocedure tegen de maker van de podcastreeks De Deventer Mediazaak voor, maakt hij bekend in een persbericht.

Volgens hem is de podcast over de Deventer moordzaak, die draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999, onrechtmatig. De Hond vindt dat zijn "eer en goede naam"zijn geschaad.

De Deventer Mediazaak analyseert de opmerkelijke dynamiek in de media rond de Deventer moordzaak. De rechtbank veroordeelde 'boekhouder' Ernest Louwes uiteindelijk voor de moord.

Volgens De Hond was niet Louwes maar een andere persoon de dader, de man die bekend zou worden als de 'klusjesman'. De podcast beschrijft hoe media dat destijds gretig oppakten, terwijl deze man helemaal niet de dader bleek te zijn.

De Hond voerde destijds een campagne in de media om de onschuld van Louwes te bewijzen. Louwes werd in 2003 echter veroordeeld voor moord en moest acht jaar in de gevangenis zitten.

In 2007 werd De Hond wegens smaad veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de 'klusjesman' en diens vriendin. Ook werd bepaald dat De Hond de twee niet meer in verband mag brengen met de dood van de weduwe Wittenberg.

Podcast schetst volgens De Hond 'eenzijdig beeld'

De Hond vindt dat maakster Annegriet Wietsma een "eenzijdig beeld schetst" van zijn betrokkenheid bij de Deventer moordzaak in haar podcast.

"Hierbij laat zij in de podcastserie zeer essentiële informatie, waarover zij aantoonbaar beschikte, in het onderzoek achterwege, is zij weinig kritisch ten opzichte van geïnterviewde personen en bestrijdt zij aantoonbare omissies van de geïnterviewde personen niet. Dit allemaal met het doel om Maurice de Hond uiteindelijk negatief te framen als de man die het leven van 'de klusjesman' voor altijd naar de vernieling heeft geholpen."

Met de bodemprocedure wil De Hond "voor recht laten verklaren" dat de maakster onrechtmatig gehandeld heeft. Bij een bodemprocedure wordt een geschil direct en definitief door een rechter beslist.

Het is nog onduidelijk of de rechter zich daadwerkelijk over de zaak zal buigen.