De politie in Groningen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee mannen opgepakt die worden verdacht van het gooien van molotovcocktails naar het huis van journalist Willem Groeneveld. De verdachten zijn een 31-jarige en een 32-jarige man uit Groningen.

De mannen worden verdacht van brandstichting en poging tot moord. Groeneveld kreeg in de nacht van woensdag op donderdag meerdere brandbommen door zijn raam. Hij wist de brand met zijn partner te blussen en de twee bleven ongedeerd. De politie startte direct een onderzoek en deelde beelden van de mogelijke daders.

De politie kwam de verdachten op het spoor door rechercheonderzoek en tips die binnenkwamen na het delen van de beelden. De beelden werden vervolgens veel gedeeld. Nu de arrestaties zijn verricht, wordt verzocht de beelden weer te verwijderen. Over de toedracht van het misdrijf is nog niets bekend.

Groeneveld schrijft op de regionale nieuwswebsite Sikkom onder meer kritische stukken over verhuurders en bedrijven die hij van malafide praktijken beschuldigt. Als gevolg daarvan wordt de journalist al jarenlang bedreigd en geïntimideerd. Niet lang voor de aanslag werden de adresgegevens van Groeneveld tegen zijn zin in bekendgemaakt op internet. Dit wordt doxing genoemd.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) spreekt in een reactie op het nieuws van "weer een aanslag op de Nederlandse journalistiek".

Politie toont beelden van aanslag op woning van Groningse journalist
52
Politie toont beelden van aanslag op woning van Groningse journalist