De rouwpagina's van de kranten zijn zaterdagochtend gevuld met berichten voor Peter R. de Vries. Zijn familie laat weten dat "een ieder voor wie Peter in zijn leven iets betekend heeft, is uitgenodigd om afscheid van hem te nemen".

Hoe de uitvaart eruit gaat zien en waar die zal plaatsvinden, wordt later bekendgemaakt, staat in een paginagroot overlijdensbericht in het AD, de Volkskrant en Trouw.

"Aan een onbevreesd en strijdbaar leven op de barricades van recht en onrecht is een einde gekomen", leest het rouwbericht van zijn nabestaanden over de misdaadjournalist. De familie van De Vries laat in de rouwadvertentie weten dat hij "de meest fantastische vader was die een mens kan wensen".

In nagenoeg alle grote kranten verschijnt zaterdag ook een overlijdensadvertentie namens bijna vijftig Nederlandse nieuwsredacties. Het bericht is te lezen in onder meer De Telegraaf, het AD, NRC en de regionale kranten van DPG Media en Mediahuis. "Een van ons is niet meer. Peter R. de Vries, journalist", luidt de tekst boven de lijst met namen van hoofdredacteuren.

"Peter R. de Vries had meerdere rollen, een daarvan was journalist", zegt ANP-hoofdredacteur Staps. "Die zijn we nu verloren en daar staan we als hele Nederlandse nieuwsjournalistiek bij stil." Volgens Staps geeft de journalistiek met deze gezamenlijke overlijdensadvertentie een krachtig signaal af. "Hoe pluriform de pers ook is, in Peter herkenden we allemaal iets."

Peter R. de Vries overleden: van misdaadjournalist tot steun voor nabestaanden
150
Peter R. de Vries overleden: van misdaadjournalist tot steun voor nabestaanden

'Intens verdrietig dat hij niet meer bij ons is'

Het Genootschap van Hoofdredacteuren liet donderdag al weten: "Het is intens verdrietig dat hij niet meer bij ons is. Vooral voor zijn naasten, vrienden en collega's. Met elkaar verliezen we in Peter een onvermoeibare en dappere strijder voor rechtvaardigheid."

De misdaadverslaggever overleed donderdag op 64-jarige leeftijd nadat hij vorige week dinsdag op straat werd neergeschoten. Dat gebeurde in het centrum van Amsterdam, nadat De Vries te gast was geweest bij RTL Boulevard. Twee mannen zitten vast in verband met de aanslag.