De Europese Unie heeft in een reactie op het overlijden van misdaadjournalist Peter R. de Vries benadrukt hoe belangrijk de bescherming van onderzoeksjournalisten is.

"Onderzoeksjournalisten zijn van vitaal belang voor onze democratieën. We moeten alles doen om ze te beschermen", is de reactie van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op het overlijden van De Vries.

De Duitse baas van het dagelijks bestuur van de Europese Unie spreekt in Brussel haar medeleven uit met zijn familie en geliefden. "Ik ben diep bedroefd door zijn heengaan."

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden, noemt donderdag een droevige dag voor de vrijheid van de pers. "We moeten doorgaan, in zijn herinnering, met onze onverzettelijke strijd voor een vrije pers, tolerantie en democratie", aldus de Belgische EU-president.

'Aanslag heeft akelige, symbolische waarde'

Hoewel het op dit moment niet bewezen is dat de aanslag op De Vries is gepleegd om zijn functioneren als journalist te beëindigen, reageert de journalistiek geschrokken op de dood van de journalist.

"Zijn dood past in de lijn van de moorden op advocaat Derk Wiersum, Theo van Gogh en Pim Fortuyn", zegt vicevoorzitter Folkert Jensma van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. "Deze aanslag heeft een zeer akelige, symbolische waarde."

Jensma zegt nog geen rechtstreeks verband tussen de journalistieke activiteiten van De Vries en de moordaanslag te kunnen leggen, "maar het feit dat hij de bekendste journalist van Nederland was, heeft betekenis".

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, onder leiding van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, noemt De Vries "een icoon voor de Nederlandse journalistiek en een ongekende steun voor talloze mensen".

"Het is intens verdrietig dat hij niet meer bij ons is. Vooral voor zijn naasten, vrienden en collega's. Met elkaar verliezen we in Peter een onvermoeibare en dappere strijder voor rechtvaardigheid", luidt de verklaring van de organisatie die alle hoofdredacteuren van Nederland vertegenwoordigt.