Persvrijheidsorganisatie Reporters Without Borders (RSF) heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán op de lijst van vijanden van de vrije pers gezet. Orbán is de eerste EU-regeringsleider op deze lijst. Ook onder anderen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman staan daar nu op.

RSF stelt dat Orbán en zijn partij sinds hun aantreden in 2010 "stapsgewijs het Hongaarse medialandschap onder hun controle hebben gebracht".

In de verklaring wijst de organisatie naar de publieke omroepen en het Hongaarse persbureau MTI, die zijn ondergebracht in een staatsbedrijf. Daarnaast zouden alle regionale persbedrijven gerund worden door vertrouwelingen van Orbán.

Bovendien kondigde Orbán onlangs een nieuwe wet aan die volgende week van kracht moet worden, waarin het specifiek wordt verboden om jongeren tot achttien jaar bloot te stellen aan "inhoud die homoseksualiteit, afwijking van de genderidentiteit en het veranderen van sekse" zou aanmoedigen. Dat heeft gevolgen voor het onderwijs, de media en de politiek in Hongarije.

Met de wet kan het bijvoorbeeld verboden worden om mediaproducties met lhbti-personages uit te zenden. Ook wordt voorlichting voor en over de lhbti-gemeenschap op scholen aan banden gelegd en worden lhbti-politici mogelijk bemoeilijkt in hun campagne naar de verkiezingen van volgend jaar.

Bolsonaro is aan de lijst toegevoegd omdat hij regelmatig de media zou tarten en Bin Salman onder meer wegens de moord op de kritische journalist Jamal Kashoggi. De kroonprins zou de opdracht hebben gegeven voor deze moord in 2018.

De hoogste politieke vertegenwoordiger van Hongkong, Carrie Lam, is toegevoegd wegens de afgedwongen sluiting van de prodemocratische krant Apple Daily vorige maand.

'Ze willen kritische verslaggeving voorkomen'

De lijst van persvijanden bevat 37 hoogwaardigheidsbekleders die actief de persvrijheid zouden onderdrukken. RSF houdt het register sinds 2001 bij. Ook regeringsleiders als de Chinese president Xi Jinping, de Belarussische president Alexander Lukashenko en de Syrische president Bashar Al Assad staan op de lijst.

"Hun middelen van onderdrukking verschillen, maar ze hebben allemaal het doel om kritische verslaggeving te voorkomen", aldus RSF over de personen op de lijst.

"De journalisten die moedig onderzoek doen lijden hieronder, maar ook de bevolking. Deze krijgt geen toegang tot belangrijke informatie, wat zo belangrijk is ten tijde van een wereldwijde pandemie", meent RSF. "Het is beangstigend dat de verantwoordelijken vaak vrijuit gaan."