Voormalig BBC-baas Tony Hall vindt het "erg spijtig" dat prins William geraakt is door de uitkomst van het onderzoek naar het omstreden interview dat de omroep in 1995 met zijn moeder prinses Diana had.

Hall was van 2013 tot 2020 de baas van de BBC, maar leidde in 1996 een intern onderzoek naar het veelbesproken gesprek dat Diana had gevoerd met verslaggever Martin Bashir. Eerder dit jaar bleek uit onafhankelijk onderzoek dat het interview werd geregeld door valse informatie te verstrekken. De BBC ging daarop diep door het stof.

"Ik heb enorm veel respect voor de prins. Ik heb in het verleden verschillende keren met hem gewerkt en het spijt me vreselijk dat dit hem pijn heeft gedaan. Dat wilde ik graag duidelijk maken", zei Hall in een gesprek met ITV News.

"We hebben destijds gedaan waarvan we op dat moment dachten dat het goed was", zegt de voormalige televisiebaas, die de prins nog niet heeft gesproken. Nu constateert hij dat Bashir eigenlijk ontslagen had moeten worden.

Na de publicatie van het nieuwe onderzoek haalde prins William hard uit naar de BBC. Volgens de hertog van Cambridge droeg de Britse publieke omroep "aanzienlijk" bij aan Diana's "angst, paranoia en isolement". "Het interview leverde een belangrijke bijdrage aan de verslechtering van de relatie van mijn ouders en heeft sindsdien talloze anderen gekwetst", zei hij. Volgens de prins was zijn in 1997 overleden moeder niet alleen het slachtoffer van "een malafide verslaggever", maar ook van "falende BBC-bazen die wegkeken in plaats van lastige vragen te stellen".

Ook Williams broer Harry reageerde op de bevindingen. Hij liet verschillende media weten het onderzoek te zien als een "eerste stap naar gerechtigheid en de waarheid".