Michel Wuyts stopt in 2022 na meer dan dertig jaar als wielercommentator. De 64-jarige Belgische schrijver en publicist neemt komende winter na het veldritseizoen afscheid.

"Het is met zeer gemengde gevoelens dat we dit nieuws bekendmaken", zegt Pieter De Windt, hoofdredacteur van Sporza, vrijdag. "Met Wuyts nemen we deze winter afscheid van een monument. Michel vervangen is niet evident: voor vele generaties is hij dé stem van de koers."

"Karl Vannieuwkerke zal de grote eendagswedstrijden, waaronder de klassiekers, voor zijn rekening nemen. Renaat Schotte wordt de man van de grote ronden en de rittenkoersen. En Ruben Van Gucht zal als stem bij het veldrijden en het vrouwenwielrennen klinken."

José De Cauwer, die de wielerwedstrijden vaak samen met Wuyts van commentaar voorziet, blijft volgens Sporza wel actief.

Wuyts staat bekend om zijn opvallende omschrijvingen van wendingen in wielerkoersen. Ook schroomde hij niet zijn bewondering en voorkeur voor Belgische wielrenners uit te spreken en noemde hij renners die een goede prestatie leverden vaak "een straffe coureur".

Beroemd is zijn commentaar toen de Belg Tom Boonen in 2005 wereldkampioen op de weg werd. Terwijl Boonen richting de finish sprintte, riep de dolenthousiaste Wuyts: "Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu? Tom Boonen gaat wereldkampioen worden! Tom Boonen op één, Tom Boonen op één... Tom Boonen is wereldkampioen, niet te geloven!"