Afgelopen zaterdag meldde NU.nl dat 82 procent van alle Nederlandse journalisten in het afgelopen jaar met agressie of bedreiging te maken had. Of dat klopt, is nog maar de vraag. Het betreffende onderzoek is namelijk niet representatief voor alle Nederlandse journalisten.

Onderzoeksbureau I&O Research liet in opdracht van meldpunt PersVeilig een vragenlijst verspreiden onder de achtduizend leden van journalistenvakbond NVJ en de zeshonderd leden van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Ook gingen de vragen via het Genootschap van Hoofdredacteuren naar verschillende redacties.

In totaal vulden 689 journalisten de vragenlijst in. Of zij een goede weerspiegeling van alle Nederlandse journalisten vormen, is echter onzeker. De resultaten zijn niet gewogen op achtergrond. En daar hadden wij in onze berichtgeving rekening mee moeten houden.

Stijging ten opzichte van vier jaar eerder

Van de journalisten die de vragen invulden, zeiden acht op de tien (82 procent) weleens met agressie of bedreiging te maken te hebben. Dat is wel een stijging ten opzichte van eerder. In een soortgelijk onderzoek uit 2017 ging het namelijk om zes op de tien ondervraagde journalisten. De resultaten van het onderzoek werden zaterdag gepresenteerd in Nieuwspoort.

Zo'n 29 procent van de ondervraagden zegt inmiddels maandelijks of zelfs vaker slachtoffer te zijn van een dergelijk incident. Bijna alle deelnemers (93 procent) zien bedreiging als reëel gevaar voor de persvrijheid. Vier jaar geleden gold dat nog voor 79 procent.

Een kwart van de respondenten vindt dat de werkgever of opdrachtgever hen onvoldoende beschermt tegen deze agressie. Vooral freelancers (36 procent) zijn ontevreden over de houding van hun opdrachtgevers. Veel ondervraagden zeggen dat ze liever altijd met minstens één collega op pad worden gestuurd, maar daar is vaak geen budget voor.

Verschillende incidenten in de afgelopen maanden

PersVeilig had eind februari al meer dan dertig meldingen ontvangen, een kwart van het totale aantal meldingen van een jaar eerder. Die stijging was deels het gevolg van de grotere naamsbekendheid van PersVeilig. Eind april waren het er al meer dan zeventig.

In de afgelopen maanden waren er verschillende incidenten. Zo werd een persfotograaf met zijn auto in een sloot geduwd, omdat hij foto's van een brand wilde maken. Ook werden een fotograaf en journalisten belaagd bij het stadion van De Graafschap en werden verslaggevers van PowNed en Rijnmond aangevallen toen zij verslag wilden doen bij kerken die ondanks de coronamaatregelen hun deuren openden voor een groot publiek.

PersVeilig werd eind 2019 opgericht en is een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie (OM).