Onderzoeksjournalisten Eelke van Ark en Jan-Hein Strop van onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) hebben in de categorie nieuws De Tegel gewonnen. Dat is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse journalistiek.

Van Ark en Strop kregen de prijs voor hun publicatie in maart vorig jaar over de Zwitserse farmaceut Roche. De journalisten brachten aan het licht dat Roche zijn machtspositie zou misbruiken, waardoor er onvoldoende coronatesten beschikbaar zouden komen voor de Nederlandse markt.

Het tweetal ontdekte dat na gesprekken met het RIVM, verschillende laboratoria en Roche zelf. Voor de tests was er een tekort aan een bepaalde vloeistof. Laboratoria kunnen die vloeistof makkelijk zelf maken, maar het precieze recept hield de farmaceut geheim.

Na de publicatie kreeg Roche een storm van kritiek over zich heen, en de Europese Commissie onderzocht of het bedrijf gedwongen kon worden om genoeg vloeistof voor coronatests te produceren. Na die ophef deelde Roche de receptuur van de testvloeistof alsnog met Nederlandse laboratoria.

Volgens het juryrapport toonden de journalisten een "groot doorzettingsvermogen om de primeur boven water te krijgen". De winnaars van De Tegels worden maandag bekendgemaakt vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Er worden prijzen uitgereikt in nog twaalf andere categorieën, waaronder beste verslaggeving, het beste interview en het beste regionale en lokale nieuws.

Ook prijzen voor Nieuwsuur en NRC

Ook Nieuwsuur, NRC en Sinan Can hebben maandag een Tegel gewonnen voor uitmuntende journalistieke producties. Nieuwsuur-journalisten Milena Holdert en Renee van Hest wonnen in de categorie onderzoek met hun berichtgeving over coronarichtlijnen die tot onveiligheid leiden in de ouderenzorg.

NRC-correspondent Emilie van Outeren ging in de categorie verslaggeving aan de haal met de hoogste eer voor haar berichtgeving over het protest tegen de oneerlijk verlopen verkiezingen in Belarus. Derk Stokmans en Mark Lievisse Adriaanse van NRC wonnen een prijs voor het achtergrondverhaal Hoe Nederland de controle verloor - de corona-uitbraak van dag tot dag.

Vorig jaar vielen onder anderen Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) in de prijzen voor hun onderzoek naar de toeslagenaffaire rond de kinderopvang. Ben Meindertsma en Lex Runderkamp van de NOS en Kees Versteegh en Jannie Schipper van NRC wonnen vorig jaar in de categorie nieuws voor hun onthulling dat bij een Nederlandse luchtaanval op een bommenfabriek van IS in Hawija in Irak zeker zeventig burgerdoden vielen.